Z nami na gruvanje z Us3 gredo ...

Foto: Kino Šiška
Foto: Kino Šiška
V Kinu Šiška boste 27. oktobra gruvali ob komadih, kot so Cantaloop, Come On Everybody, I got It Going On, saj v goste prihaja legendarni londonski jazz/hip hop/breakbeat kolektiv Us3.
Oglej si celoten članek

Us3 si je zamislil londonski producent Geoff Wilkinson. Zasedba, ki jo je leta 1992 ustanovil s producentskim partnerjem Melom Simpsonom, je vzniknila s pepela dveh predhodnih utelešenj – prva je bila promocijska 12-inčna plošča Where Will We Be In The 21st Century v omejeni nakladi, na kateri sta gostovala raper MC Honey B in jazz pianistka Jessica Lauren. Plošča je usmerila pozornost na (tedaj) neodvisno založbo v razvoju Ninjatune, kar je leta 1991 pripeljalo do 12-inčne plošče The Band Played The Boogie (NW1). Geoff je s semplom ene vodilnih melodij z jazzovskih plesišč v razcvetu nevede zagnal verižno reakcijo. Melodija, ki jo je uporabil v semplu, je bila Sookie Sookie Granta Greena, ki je prvotno izšla pri založbi Blue Note Records.

Namesto tožbe je Blue Note Wilkinsonu predstavil svoj celotni arhiv, ki je producenta vrnil v prihodnost. Tako je marca leta 1992 nastal Cantaloop, ki je dve leti pozneje kraljeval med desetimi najboljšimi na ameriški lestvici. Album, ki je sledil, Hand on the Torch, je postal svetovni fenomen in hkrati nasploh prvi album založbe Blue Note, ki je v čez lužo dosegel platinasti status (milijon prodanih izvodov).

Imel je prav
Svetovni uspeh zasedbe Us3 je presenetil vse, Geoffu pa potrdil, da ima prav. "Vedno sem verjel, da med mladimi obstaja ogromna potencialna publika za jazz, in hotel sem, da Us3 zanje postane dostopna točka. S semplanjem klasičnih jazz melodij, ki sem jih mešal z beati in repanjem, in s plastenjem vsega tega z igranjem mladih jazzerjev sem hkrati priznaval pomen preteklosti, ostajal ukoreninjen v sedanjost in se veselil prihodnosti."

Simpson je po več svetovnih turnejah z zasedbo Us3 odšel novim izzivom naproti, Geoff pa se je leta 1996 lotil ustvarjanja nadaljevanja. Sledili so vzponi in padci, albumi so se vrstili drug za drugim. Tretji An Ordinary Day In An Unusual je leta 2001 na Japonskem izšel pri založbi Toshiba EMI, v Evropi pa pri Universalu. Pri četrtem album Questions je Geoff opustil semple in posnel album, na katerega sta močno vplivala njegova ljubezen do latino glasbe in neo-soulovsko gibanje. Živahen in hitrejši je bil naslednji album Schizophonic, ki je izšel leta 2005, leta 2007 pa mu je sledil še šesti z naslovom Say What!?

Leta 2008 si je zasedba privoščila odmor med nastopanjem in se leto pozneje vrnila z novim albumom stop.think.run. Tokrat na oder Kina Šiška prihajajo s povsem svežim albumom Lie, Cheat & Steal, ki ga bodo trije izžrebanci, ki bodo pravilno odgovorili na nagradno vprašanje, v živo poslušali brezplačno.

Cena vstopnice v predprodaji je 18 evrov, za dijake, študente in upokojence 14,40, na dan koncerta pa boste zanjo odšteli 20 evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.