Veste, katera žival je to? In ni kača

Foto: You tube
Foto: You tube
Ko začuti nevarnost, postane podobna kači.
Oglej si celoten članek

Ostati neopažen in se zliti z okoljem je za veliko živalskih vrst najbolj učinkovita oblika obrambe pred nevarnimi plenilci. Obstajajo pa tudi živali, ki se pred drugimi zaščitijo z uprizarjanjem nevarne podobe, čeprav so v resnici povsem neškodljive. Ena izmed takih je gosenica z latinskim imenom Hemeroplanes Triptólemo, ki spada v družino veščcev (Sphingidae) in jo lahko najdemo v Južni in Srednji Ameriki ter Afriki.

V trenutku, ko žuželka zazna nevarnost, se obrne, giblje svoje telo z grozečo napadalnostjo ter razširi svojo glavo in napne oči, s čimer postane presenetljivo podobna kači. Da pa vse skupaj izgleda še bolj prepričljivo, gosenica spreminja barvo in lahko potencialnega plenilca tudi ugrizne, zaradi česar jo še lažje zamenjajo z nevarnim plazilcem.

Video je bil posnet v amazonskem deževnem gozdu v bližini ekvadorskega mesta Puyo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.