Pred kuhanjem jih bodo morali onesvestiti

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Zakon, ki bo veljal že marca.
Oglej si celoten članek

Švicarska vlada je prepovedala uveljavljeno kulinarično prakso dajanja živih jastogov v krop in odredila, da jih morajo pred tem onesvestiti. Odločitev je sicer del sklopa zakonov za zaščito živali, ki bodo stopili v veljavo 1. marca, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Jastoge bodo morali tako v skladu z novimi zakoni pred kuhanjem v kropu bodisi šokirati z elektriko ali pa mehansko uničiti njihove možgane, je poročal švicarska radiotelevizija RTS.

Zagovorniki zaščite pravic živali in znanstveniki so prepričani, da jastogi in drugi raki zaradi svojega sofisticiranega živčnega sistema verjetno čutijo grozno bolečino, ko jih žive vržejo v vrelo vodo.

Švicarska vlada je med drugim tudi prepovedala, da se žive morske živali transportira na ledu ali v ledeni vodi, ampak jih je treba prevažati v njihovem naravnem okolju. Dodatno se bodo z novim zakonom borili proti nezakonitim psarnam, prepovedali pa so tudi naprave, ki psa avtomatično kaznujejo, če zalaja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 14:48 14. Januar 2018.

    Ja halo??? Ko jastoga vržejo v krop se sliši glasno "cviljenje". Zagotovo to ni vriskanje od veselja, kajne? Kuharja bi …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.