Nemška doga: dostojanstveni, mirni in zanesljivi psi

Foto: Barbara Zrim Življenje z nemško dogo Foto: Barbara Zrim Življenje z nemško dogo Foto: Barbara Zrim Življenje z nemško dogo Foto: Barbara Zrim Življenje z nemško dogo Foto: Barbara Zrim Življenje z nemško dogo Foto: Barbara Zrim Življenje z nemško dogo Foto: Barbara Zrim Življenje z nemško dogo Foto: Barbara Zrim Življenje z nemško dogo Foto: Barbara Zrim Življenje z nemško dogo Foto: Barbara Zrim Življenje z nemško dogo Foto: Barbara Zrim Življenje z nemško dogo Foto: Barbara Zrim Življenje z nemško dogo Foto: Barbara Zrim Življenje z nemško dogo Foto: Barbara Zrim Življenje z nemško dogo Foto: Barbara Zrim Življenje z nemško dogo Foto: Barbara Zrim Življenje z nemško dogo Foto: Barbara Zrim Nemške doge - mladički Foto: Barbara Zrim Nemške doge - mladički Foto: Barbara Zrim Nemške doge - mladički Foto: Barbara Zrim Nemške doge - mladički Foto: Barbara Zrim Nemške doge - mladički Foto: Barbara Zrim Nemške doge - mladički Foto: Barbara Zrim Nemške doge - mladički Foto: Barbara Zrim Nemške doge - mladički Foto: Barbara Zrim Nemške doge - mladički Foto: Barbara Zrim Nemške doge - mladički Foto: Barbara Zrim Nemške doge - mladički Foto: Barbara Zrim Nemške doge - mladički Foto: Barbara Zrim Nemška doga Foto: Barbara Zrim Nemška doga Foto: Barbara Zrim Nemška doga Foto: Barbara Zrim Nemška doga Foto: Barbara Zrim Nemška doga Foto: Barbara Zrim Nemška doga Foto: Barbara Zrim Nemška doga Foto: Barbara Zrim Nemška doga Foto: Barbara Zrim Nemška doga Foto: Barbara Zrim Nemška doga
Miren in samozavesten značaj nemške doge omogoča prijetno skupno bivanje v vseh življenjskih okoliščinah ...
Oglej si celoten članek

"Nemške doge so v začetku vzrejali za pomoč pri lovu, ljubezen do raziskovanja po gozdu so obdržali  še danes," pravi ljubiteljska vzrediteljica te pasme Barbara Zrim. Sama ima namreč leglo le tedaj, ko obdrži enega mladička.

Dodala je, da so nemške doge čez čas postale statusni simbol plemičev in premožnejšega sloja, njihova vloga pa se je spremenila. Z veseljem so sprejeli vlogo družabnika človeku, z bivanjem v bivalnih prostorih, ležanjem ob kaminu in spremljanju svojih lastnikov: "Vlogo družinskega psa spremljevalca so obdržali vse do danes."

Njena prva misel za opis značaja nemške doge je: "nežni velikan." Po značaju so po njenih besedah dostojanstveni, mirni, zanesljivi, zvesti in se zelo navežejo na svojega človeka. So nezaupljivi do tujcev in dobri čuvaji, ki lajajo samo takrat, ko je to potrebno. "Primerni so tudi za bivanje z otroki in drugimi živalmi, saj so do njih nežni in potrpežljivi. V bivalnih prostorih so ponavadi mirni in leni, ob gibanju na prostem pa izživijo svojo energijo," dodaja.

Pravi, da je dlaka kratka in nezahtevna za nego. Povečano česanje ob menjavi dlake pripomore k hitrejši menjavi: "Kopanje v večini ni potrebno, saj se dlako lahko odlično očisti že z vlažno krpo."

Barbara Zrim ugotavlja, da ponavadi nimajo posebnega »pasjega« vonja, kljub temu  pa priporoča zgodnje navajanje na vodo.

Za koga so primerni in za koga ne

Po mnenju vzrediteljice so nemške doge primerne za ljudi, ki želijo psa spremljevalca. Torej psa, s katerim si bodo delili dom in življenje: "Saj potrebujejo človekovo bližino, uživajo na izletih, dolgih sprehodih, prav tako pa tudi v ležanju doma. Zaradi velikosti je pomembna tudi doslednost pri vzgoji, zanje je primeren nežen in avtoritativen vodnik."

Po njenih besedah pa niso primerne za bivanje zunaj in za ljudi, ki so večino dneva zdoma. Ob pomanjkanju človekove bližine namreč lahko razvijejo različne nezaželene vedenjske hibe.

"Niso primerni za ljudi, ki jim že sam nakup psa in njegova cena predstavlja problem. Saj je to velik pes, ki veliko poje, potrebuje kvalitetno hrano, pri čemer je primerjalno cena nakupa mladička minimalen strošek," opisuje. Opozarja, da so prav tako veterinarske storitve ob morebitnih zdravstvenih zapletih sorazmerne z velikostjo in težo psa, kar lahko hitro pomeni, da ob resnejših zapletih v življenjski dobi psa pri veterinarju z lahkoto pustite še eno ali več nakupnih cen mladička.

Potrebuje veliko mehko ležišče

Barbara Zrim pravi, da je doga primerna za bivanje v notranjosti, kjer se uglajeno obnaša, ne uničuje pohištva, ter večino časa prespi. Potrebuje pa veliko mehko ležišče v izogib otiščancem oziroma zatrdlinam na nogah. "Zaradi velikosti potrebuje tudi privzdignjene posode za hrano in vodo. Obožuje dolge sprehode, najraje po prostranih travnikih in gozdovih, kjer lahko neomejeno giba in raziskuje," nam je zaupala.

Vsem bodočim skrbnikom polaga na srce, da se je potrebno zavedati, da prikupni mladiček zelo hitro raste in navkljub mehkemu karakterju, kmalu premore veliko moči v velikem telesu. "Sama vedno zagovarjam obisk male šole, kot tudi tečaj osnovne poslušnosti. Priporočam tudi, da se psa že v prvem letu seznani z različnimi okolji in življenjskimi situacijami kot so mesto, morje, smučanje, vlak, ZOO, kopanje, veterinar, vožnja z avtom, razstave in tako dalje," pravi. Pojasnjuje, da kuža ob primerni socializaciji ne povzroča nikakršnih težav, zato za vodenje nemške doge fizična moč ni potrebna.

Nega dlake po njenih besedah ni zahtevna, česanje in kopanje je le po potrebi. »Poleg dlake se redno pregleduje in čisti ušesa, ter prirezuje nohte,« pravi.

Dodaja, da je večji poudarek na prehrani: "Pomembna je kvalitetna in pravilna  prehrana, ki omogoča telesu podporo za pravilno rast in razvoj. Tudi v odrasli dobi se priporoča več majhnih obrokov dnevno."

Obenem svetuje, da se mladiče ne obremenjuje s prekomernim gibanjem. Mladič naj se giba kolikor želi, potenciranje gibanja pa ni zaželeno. "Kolikor dolgo se le da, se je zaželeno izogibati hoji po stopnicah, načrtnemu teku in pohodom v hrib. Gibanje pa ga tudi krepi, zato je zadostna količina gibanja nujno potrebna. Kot pri vseh velikih pasmah, je doba odraščanja dog daljša in traja nekje do dopolnjenega drugega leta," opisuje.

Kot vse velike pasme, so žal tudi doge nagnjenje k zasuku želodca, s pravilnim ravnanjem pa se tej težavi po izkušnjah Barbare v večini primerov lahko uspešno izognemo. "Zdravstvene težave so tudi  s srcem, očmi, kolki in komolci. Skrben vzreditelj strmi k izločanju teh težav, zato se zmanjša tveganje tudi z nakupom čistopasemskega psa, pri primerno osveščenemu vzreditelju," pravi in dodaja, da so čedalje bolj pogosta tudi rakava obolenja.

Tako si je zapečatila življenje

Barbaro Zrim spremljajo psi že iz otroštva in življenja brez njih si ne zna predstavljati. Že kot najstnica se je zaljubila v izgled nemških dog, predvsem zaradi njihovega robustno-elegantnega videza. "Ob prvi priložnosti, ki se je pojavila, sem si tudi privoščila nakup nemške doge in se za celo življenje zapečatila. Všečen videz je takoj pristal na drugem mestu, prvo pa je zasedel karakter teh psov," je opisala.

Pravi, da miren in samozavesten značaj omogoča prijetno skupno bivanje v vseh življenjskih okoliščinah, ki nam jih ponuja življenje. Selitve, potovanja z avtom, avtobusom, vlakom, v apartma, kampiranje, celo v nekatere hotele, širjenje družine s prihodom novih človeških in živalskih članov ... doge večinoma vse to doživljajo brez posebnih zapletov: "Vseeno jim je, samo da so lahko v naši bližini, s svojo družino."

Z dogo je po njenih besedah zagotovljeno tudi prešerno razpoloženje, saj nas vedno znova spravljajo v smeh: "S svojim nezavedanjem lastne pojave, saj v srcu vedno ostanejo »mali« kužki."  Pasma ji je všeč, ker bodo prilagodljive doge doma brez težav preležale cel dan, bodo tekle ob smučišču, medtem ko smučamo, plavale z nami v morju, nas spremljale pri kolesarskih izletih ali pohodih v hribe.

Pri tej pasmi jo moti kratka življenjska doba, ki je nekje med šest in osem let. So pa tudi posamezniki, ki preživijo deset let in več. "Mladič odrašča dolgo, do približno drugega leta, glede na povprečno življenjsko dobo pa tudi starost psa pride prehitro. Vmesno »brezskrbno« obdobje uživanja s svojim psom je v primerjavi z večino manjših pasem izredno kratko," je zaključila. 

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 17:19 1. Februar 2017.

    Postavili ste psa nad človeka, saj še ljudje nismo vsi zanesljivi.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.