"Novo leto je čas novih priložnosti in obdobje, ko lahko naredimo nekaj zase. In zakaj ne bi zraven pomagali še Zemlji, živalim in ljudem? Ravno to udeležencem ponuja veganski izziv," sporočajo s Slovenskega veganskega društva.
Prijave potekajo na spletni strani www.izziv.si.
Organizatorji zagotavljajo, da bo udeležence vsak dan v e-nabiralniku čakal informativen, zabaven, slikovit in vedno zanimiv e-mail. Ta bo predlagal jedilnik z recepti, pomagal pri nakupih, svetoval pri izbiri restavracij, predstavil številne strokovne članke, filme, popularne bloge in še mnogo več.
Tudi dobro počutje
"Tisti, ki so izziv že opravili, pravijo, da se jim je v tem mesecu odprl nov svet okusov, pozitivnih spoznanj in dobrega počutja," opisujejo v društvu.
Program poteka 30 dni, kar je ravno toliko, kot ljudje potrebujemo za vzpostavitev novih navad. V sklopu veganskega izziva bodo organizirana uvodna in zaključna predavanja, veganska zakuska, kuharska delavnica, nagradne igre, filmska projekcija z druženjem in družabni dogodki.
"Smo v času, kjer potrošniki vplivamo na ponudbo. Izziv spodbuja, da namesto z ene police izberemo izdelek na drugi polici. Takega, ki je sočuten do živali, povzroča bistveno manj onesnaženja in je bolj zdrav." Slovensko vegansko društvo
Izziv opozarja tudi na posledice živinoreje in škodo, ki jo povzroča: "Izključitev mesa, mlečnih izdelkov in jajc izpostavlja kot najbolj učinkovit način za zmanjšanje škodljivega vpliva na okolje. S preprosto izbiro načina prehrane lahko naredimo bistveno več, kot z vsemi ostalimi okoljevarstvenimi ukrepi."
Lansko leto je januarja na izzivu sodelovalo preko 1.400 udeležencev, letos organizatorji pričakujejo, da se bo številka podvojila.
Jutri začetna predavanja
Uvodna predavanja bodo v soboto, 5. januarja 2018, ob 17.00 v Lila dvorani Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani (Kardeljeva ploščad 17, 1000 Ljubljana). Vstop je brezplačen tako za udeležence izziva kot tudi vse ostale.
Predavatelji bodo:
17.00 Špela Vehar - Moja dejanja štejejo
18.00 Dani Sušnik - Vse o veganstvu
19.30 Maja Hrovat - Veganski triki v kuhinji
20.00 Pogostitev in druženje