Priporočljiva posoda
V osnovi je pri nakupovanju nove posode treba upoštevati to, za kakšen štedilnik jo kupujemo. Posode, ki delajo na steklokeramični kuhalni plošči, namreč ne bodo nujno delale tudi na induckcijski, kajti za indukcijske štedilnike morajo biti te narejene iz posebnih materialov. Material posode za indukcijo je izjemno pomemben pri kuhi in kakovosti pripravljene hrane, zato je treba vedeti, kaj točno potrebujete in izbirate. Za kuhanje se na primer uporablja drugačna posoda kot za pečenje ali cvrtje.
Nerjaveče jeklo – Rostfrei
Posoda iz nerjavečega jekla je dobra izbira, še posebej tista z debelim dnom. Je zelo pogosto uporabljena vrsta posode, najdemo jo praktično v vsakem gospodinjstu. Priporočljiva je tista iz kirurškega jekla. Lonec za kuhanje je primeren za vsestransko uporabo. Lahko se pomiva tudi v pomivalnem stroju. Tovrstna posoda je izjemno trpežna in neobčutljiva, puščanje in shranjevanje hrane v njej pa na dolgi rok ni priporočljivo.
Pri kuhanju z lonci iz nerjavečega jekla moramo paziti, da soli ne dajemo v lonec z mrzlo vodo, ampak vedno v toplejšo oziroma vročo vodo, saj lahko posoda postane v notranjosti pikasta. Skuhano hrano moramo hitro odstraniti iz posode, saj lahko kasneje dobi okus po kovini.
Paziti moramo tudi, da posode ne popraskamo, saj se potem občutno poveča izločanje kovinskih ionov, ki pa lahko v večjih količinah ogrožajo zdravje ljudi, povzročijo pa tudi spremembo v sestavi živil in spremenijo njihov okus, vonj in barvo.
Premaz proti prijemanju – Alugus
Zadnja leta so vse bolj priljubljene tudi posode s prevleko proti prijemanju, katerih velika prednost je ta, da jo lahko uporabljamo brez olja oziroma dodatne maščobe, pri čemer se hrana ne prijema. Tovrstna posoda je torej odlična izbira predvsem za vse tiste, ki se izogibate maščobi pri kuhi.
Priporočljivo je tudi, da pri posodah s premazom proti prijemanju ne uporabljate kovinskega pribora za kuhanje, ampak silikonsko lopatko ali leseno kuhalnico. Takoj ko se posoda s premazom poškoduje (praske) ali popoka, jo morate nujno zavreči. Posebna previdnost velja tudi pri čiščenju. Ne smete je namreč umivati s trdim delom gobice, ampak jo namočite z malo čistila in jo kasneje z mehkim delom gobice operete. Pranju ponvic v pralnem stroju se raje izogibajte, saj lahko s časom začne premaz odstopati.
Poškodovano posodo morate nemudoma zavreči, saj tako pripravljena hrana ni več zaščitena pred kemikalijami, kar pa lahko neposredno škoduje vašemu zdravju.
Posoda iz siligrana
Ta posoda je kot naročena za vse tiste, ki imate najraje naravno hrano, saj posoda ne spremeni okusa hrane. Je zelo dobra izbira, saj je siligran izjemno trpežen material. Lahko ga uporabljamo tudi na vroči temperaturi. Enostaven je za čiščenje.
Površina posod ne vsebuje niklja.
Silit je blagovna znamka, ki ponuja izdelke, s katerimi bo ustvarjanje v kuhinji bolj preprosto, hitro, predvsem pa bo pomenilo nepozabno izkušnjo. Produkti so narejeni v Nemčiji.
Komplet posod iz kolekcije Passion Black, ki jih ponujajo, je izdelan iz silargana – slednji zagotavlja optimalno razporeditev toplote med kuhanjem. Njihovi produkti so znani po tem, da so prodajani po dostopnih cenah, so izjemno kakovostni, varni ter izjemno trpežni. Uporabljajo jih ljudje po vsem svetu.
Emajlirana posoda
Emajl je steklo, ki je s posebnimi postopki nameščeno na kovino. Posode z debelo plastjo emajla so izredno kakovostne in trpežne, zelo dolgo vam bodo zdržale, prav tako bodo težje popokale kot na primer posode s premazom. Njihova prednost je tudi v tem, da v hrani ne bo čutiti okusa kovine, zato je to ena izmed boljših izbir.
Lito železo
Posoda za indukcijo iz litoželeta je dobra in primerna izbira za dušenje, pečenje jajc, palačink ter zrezkov. Za takšno uporabo je litoželezna posoda izjemna. Ni pa dobra za pripravo tekočih jedi, kot so juhe, omake, kisle jedi. Ta hrana namreč reagira na železo, kar seveda ni dobro za telo.
Pribor
Za pribor je priporočljivo, da namesto kovine uporabljamo steklo, bambus ali les, saj so ti materiali na telo nereaktivni. Zajemalke, palčke, vilice, žlice ter slamice so lahko tudi nekovinski ter veliko bolj zdravi kot kovinski.
Tej posodi se izogibajte
Teflon
Posoda iz teflona je zaradi PFOA (perfluorooktanoidne kisline) lahko izjemno nevarna za naše zdravje. S to kemično snovjo nekateri proizvajalci premažejo teflonske posode, zato je ob nepravilni uporabi posoda lahko celo rakotvorna.
Ko se posoda iz teflona močno segreje, oddaja nevarne kemikalije. Polimeri s pretiranim segrevanjem (260–350 °C) oddajajo strupene hlape, ki lahko škodujejo domačim živalim. Za ptičke so celo smrtonosni. To je definitivno znak, da vplivajo tudi na ljudi.
Aluminij
Priporočljivo je, da se aluminijevim posodam ter aluminijasti foliji nasploh izogibate, saj spuščajo aluminij v hrano. Če aluminijasto posodo popraskate, je lahko nevarna za vaše zdravje.
Pravilno vzdrževanje posode
- Pred prvo uporabo morate posodo oprati z vročo vodo in kuhinjskim detergentom.
- Prazna posoda se ne sme pregreti, tekočina ne sme nikoli do konca izpareti.
- Nacionalni inštitut za zdravje opozarja: “Posode s kvazikeramičnimi prevlekami ne uporabljajte za kisla živila in pri kuhanju ali serviranju ne uporabljajte ostrih pripomočkov.”
- Melaminskih posod ne vstavljajte v mikrovalovno pečico.
- Aluminijastih posod ne uporabljajte za kisla in slana živila.
- Posod, ki so keramične, kvazikeramične, melaminske ali emajlirane, ne uporabljajte, če so na površinah vidne spremembe!