Ker je nakup sanjske kuhinje precejšen zalogaj in ker kuhinjo navadno kupujemo za več desetletij, je pomembno, da v nakup vložimo kar nekaj časa in se posvetimo vsem malenkostim, ki so pomembne. Te malenkosti so dobrodošle pri nakupu kuhinje po meri ali blok kuhinje.
Pri izbiri kuhinje morate poskrbeti predvsem, da bo prijazna zdravju vaše hrbtenice. Zato je pomembno, da upoštevate nasvete ergonomije, ki narekuje kar nekaj stvari.
Ergonomija in delovni trikotnik
Pri ergonomiji je predvsem pomemben delovni trikotnik, ki ga ustvarimo med postavitvijo kuhinje. Pomembno je, da vsota razdalj med tremi glavnimi delovnimi centri (to so hladilnik, pomivalno korito in kuhalna plošča) ne znaša več kot 6,6 metra. Trikotnik je treba upoštevati v vseh kuhinjah, ne glede na to, kako je ta postavljena: lahko so elementi postavljeni v eno vrsto, lahko je kuhinja v obliki črke L, lahko v obliki črke U, lahko pa imate ob enovrstni kuhinji še kuhinjski otok.
Kako določiti višino delovne površine?
"Delovna višina, ki je od 10 do 15 cm pod višini komolca se je označila za optimalno," pravijo v Lesnini in dodajajo: "Za določitev višine več oseb hkrati je toleranca 10 cm navzgor in 5 cm navzdol.“ Smiselno je, da je kuhalna površina nižja, ker dejansko površino predstavlja rob posode, ki jo imamo na kuhinjskem pultu. Pri pomivalnem koritu pa se meri delovna višina spodnjega dela pomivalnega korita: "To pomeni, da se pomivalno korito lahko vstavi višje."
Pomembna je višina komolca, ne telesna višina
Pri ugotaljanju primerne višine kuhinjskega pulta je treba izmeriti višino komolca. Kupec se postavi poleg merilnega stebra in izmeri se višina njegovega komolca. Na osnovi pridobljene višine se odčita višina delovne površine, višina kuhalne plošče, višina pomivalnega korita.
Ne samo višina, tudi širina je pomembna
Najbolj optimalna širina delovne površine je, kot so ugotovili v Lesnini, 90 centimetrov. Ta je bila po mnenju oseb, ki so sodelovale v testu, najbolj primerna, saj ni bila ne premajhna ne prevelika. Na tako široki površini so osebe lahko brez težav skuhale obrok in imele dovolj prostora za vse sestavine in posode, ki so jih potrebovali.