Svetovna zdravstvena organizacija je že leta 2012 poudarila, da je odpornost mikrobov proti protimikrobnim zdravilom, kot so antibiotiki, ena izmed največjih zdravstvenih tveganj, s katerimi se spoprijema svet. Povečanje odpornosti pomeni, da antibiotik ne učinkuje več proti bakterijam, ki so povzročile okužbo. Omejevanje uporabe antibiotikov pozitivno vpliva na zmanjševanje razvoja bakterij, odpornih na antibiotike. Zato je vsak korak v smeri zmanjševanja uporabe antibiotikov velik doprinos k ohranjanju zdravja ljudi, živali in narave.
Pivkina zaveza za zdravje živali, narave in ljudi
Trajnostni vidik je v Pivki perutninarstvo globoko zakoreninjen. Pri proizvodni piščančjega mesa Pivko od nekdaj vodi zaveza skrbnika, da delajo tisto, kar je prav. Skrbna reja 100% brez antiobiotikov je Pivkin prispevek k ohranjanju zdravja naravnega ekosistema in družbe.
Skrbna reja 100% brez antibiotikov pomeni, da piščanci Pivka v celotnem času reje niso prejeli nobene vrste antibiotika. Transparentnost Pivkine zaveze za skrbno rejo 100% brez antibiotikov potrjuje tudi mednarodni certifikat “Vzrejeno brez antibiotikov ANTIBIOTIC FREE STP 080”. Kot prvemu in edinemu proizvajalci mesa v Sloveniji ga je Pivki podelila neodvisna certifikacijsko podjetje DNV.
Foto: Pivka perutninarstvo
meso, piščanec, antibiotiki, naravna reja
Ker je tako prav
Skrbna reja 100% brez antibiotikov je Pivkin prispevek k obvladovanju problematike rasti odpornosti bakterij proti antimikrobnim zdravilom, kot so antibiotiki, ki jo Svetovna zdravstvena organizacija naslavlja kot skrito pandemijo 21. stoletja. Zato že leta poziva k zmanjšanju uporabe vseh razredov medicinsko pomembnih antibiotikov pri živalih, ki se vzrejajo za proizvodnjo hrane.
Foto: Pivka perutninarstvo
meso, piščanec, antibiotiki, naravna reja
Izziv uporabe antibiotikov v kmetijstvu je v svoji strategiji za bolj zdravo in trajnostno hrano z nazivom "od vil od vilic" naslovila tudi Evropska unija. Njen cilj je do leta 2030 v EU zmanjšati prodajo protimikrobnih sredstev, ki se uporabljajo za rejne živali. Za nižjo uporabo antibiotikov se zavzema tudi Združenje Evropskih perutninarjev AVEC. V okviru Državne strategije “Eno zdravje” za obvladovanje odpornosti mikrobov Slovenija zasleduje cilj zmanjšanja splošne porabe protimikrobnih zdravil pri živalih za 50 %do leta 2024 (v primerjavi z letom 2009).
Zaveza za Skrbno rejo 100% brez antibiotikov je potrditev, da v Pivki delajo tisto, kar je prav in dobro za zdravje živali, naravo in ljudi.
Foto: Pivka perutninarstvo
pivka, meso
Pivka – prvi proizvajalec mesa v Sloveniji s potrjeno skrbno rejo 100% brez antibiotikov
Pivka je prvi proizvajalec mesa v Sloveniji, ki slovenskemu potrošniku omogoča stalen izbor slovenskega piščančjega mesa skrbne reje 100 % brez uporabe antibiotikov. To pomeni, da Pivkini piščanci v celotnem času reje niso prejeli nobene vrste antibiotika.
Foto: Pivka perutninarstvo
pivka, meso
Zanesljivost in transparentnost Pivkine skrbne reje potrjuje mednarodni in neodvisni certifikat »Vzrejeno brez antibiotikov ANTIBIOTIC FREE STP 080«, ki ga je Pivki podelila zunanja strokovna oganizacija DNV. Neodvisni strokovnjaki DNV so certifikat Pivki podelili na podlagi podrobnega pregleda celotnega vertikalnega procesa Pivkine proizvodnje od valilnice, do vseh rejcev Pivke in končne proizvodnje.
Piščance Pivka iz skrbne reje 100% brez antibiotikov lahko prepoznate po posebni oznaki. Z izbiro mesa z oznako Skrbna reja 100% brez antibiotikov je lahko vsak brez dvoma, da je izbral dobro zase, svoje najbližje, družbo in okolje.