Sestavine
Kremna polenta s tolmincem:
1 skodelica polente
4 skodelice vode
0,5 žličke soli
20 g masla
100 g tolminca
Ragu s klobaso:
1 žlička timijana
2 čebuli
1 paprika
1 žlička dimljene paprike
1 žlica olja
100 ml suhega rdečega vina
200 ml jušne osnove
400 g paradižnikovih koščkov iz konzerve
sol
poper
Postopek
Kremna polenta s tolmincem:
- V lonec zlijemo vodo in frcnemo sol. Postavimo ga nad srednji ogenj.
- Ko voda zavre, vanjo z metlico vmešamo polento.
- Kuhamo po navodilih z embalaže - 30 minut, vmes pa vsake toliko premešamo.
- Ko je kuhana, polento odstavimo in vanjo vmešamo najprej maslo, nato pa še na drobno nariban sir tolminc.
Ragu s klobaso:
- Širok lonec ali višjo ponev postavimo nad srednji-visok ogenj in vanjo vlijemo olje.
- Klobasi narežemo na enakomerna kolesca, ki jih stresemo v vroče olje in jih med občasnim mešanjem pražimo 3 minute.
- Iz lonca začasno poberemo klobaso in jo odložimo na krožnik.
- V vročo maščobo stresemo na drobno nasekljano čebulo.
- Pražimo, da čebula postekleni, nato dolijemo suho rdeče vino.
- Med mešanjem postrgamo zapečene dele z dna posode in kuhamo, dokler vino skoraj popolnoma ne povre.
- V posodo vržemo na kocke narezano papriko ter po eno žličko timijana ter dimljene mlete paprike.
- Dobro pomešamo, nato vlijemo jušno osnovo in paradižnikove koščke.
- Kuhamo 5 minut, nato dodamo pečene kolute klobase.
- Kuhamo nadaljnjih 10 minut, oz. dokler se paprika ne zmehča.
- Solimo in popramo po okusu.
Postrežba:
- Na polento naložimo ragu iz klobase, čez pa nastrgamo sir tolminc.