Na Hrvaškem otoku invazija primorske plenilke

Foto: Profimedia Čiovo Foto: Profimedia Čiovo
Strokovnjak: "Niso strupene, a bodite previdni pri rokovanju z njimi."
Oglej si celoten članek

S hrvaškega otoka Čiovo prihajajo posnetki množičnega pojava primorske plenilke, ki po besedah strokovnjaka niso prvi v letošnjem letu. Z ogrevanjem ozračja pa lahko takšnih množičnih pojavov pričakujemo še več. 

Niso nevarni, a lahko ugriznejo

Prebivalci vasi Žedno na Čiovu imajo težave s primorsko plenilko, ki so povsod, piše 24Sata.

Foto: Profimedia Čiovo

Dalmacija Danas je objavila videoposnetek, ki prikazuje, s čim se vsak dan borijo prebivalci na Čiovu.



Niko Kasalo, strokovnjak iz laboratorija za evolucijsko genetiko na Inštitutu Ruđer Bošković, ki se ukvarja z evolucijo genoma ter raziskuje kobilice na Hrvaškem in v svetu, je za 24Sata povedal, da to ni prvi letošnji množični pojav na Hrvaškem. "Pred nekaj dnevi sem prejel informacijo o velikem številu osebkov iste vrste v Splitu. Lani smo imeli množične izbruhe v Omišu, Splitu in Kaštelu," je dejal.

"Niso strupene, škodljive ali agresivne, zato ni nevarnosti, vendar bodite previdni pri rokovanju z njimi, saj lahko precej močno ugriznejo. Glede na podnebne spremembe lahko pričakujemo, da bodo takšne situacije pogostejše kot doslej," je še dejal strokovnjak.

Primorska plenilka ali Decticus Albifrons

Kot pojasnjujejo v Krajinskem parku Sečoveljske soline je primorska plenilka največja pri nas živeča dolgotipalčnica in lahko ugrizne tudi človeka.

"Najdemo jo v obmorskih krajih, v solinah, in sicer v njenih izrazito suhih predelih, na nasipih v solnih poljih in na brežinah prekopov. Dejavna je podnevi in jo najpogosteje vidimo viseti z glavo navzdol na steblikah ruderalnih rastlin,  npr. na medeni detelji," opisujejo.

V večjem številu se pojavi v juliju, videvamo pa jo do jeseni: "Oglaša se zelo visoko in sprva obotavljivo, tako da lahko njeno oglašanje celo zamenjamo za ptičje petje, potem vse glasneje, dokler s škripajočim glasom napeva ne sklene."

Preberite še prispevek o tem, kako se zdaj vse bolj širi nevaren ognjeni črv TUKAJ. 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 12:16 23. Junij 2024.

    A nimajo nobene kitajske restavracije?

  • 10:59 23. Junij 2024.

    Hamburgerji na Hrvaškem bodo kar skakali po krožniku...:))

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.