Znanstvenikom sodijo zaradi potresa

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Šest italijanskih znanstvenikov in nekdanji vladni uradnik se na sodišču zagovarja zaradi uboja v primeru potresa v L'Aquili pred dvema letoma.
Oglej si celoten članek

Potres z magnitudo 6,3 je uničil mesto in ubil 309 ljudi. Tožilci trdijo, da je sedmerica javnost pred potresom zavajala z izjavami, v katerih so trdili, da ne bo prišlo do močnega potresa, poroča BBC. Obramba na drugi strani trdi, da ne obstaja možnost napovedovanja potresov na potresno aktivnih območjih.

Sedmerica je bila del vladnega odbora, ki je ocenjeval tveganje po tem, ko je srednjeveško mesto v mesecih pred usodnim potresom streslo na stotine šibkih sunkov. Izdali so izjavo, v kateri so poskušali pomiriti prebivalce in ob tem dodali, da ni možno napovedati, ali bo prišlo do močnejšega potresa. V mnenju so še zapisali, da je treba strogo upoštevati pravila protipotresne gradnje.

Grozi jim do 15 let zapora

V noči potresa so številni ljudje ostali na svojih domovih, saj so se zanašali na pomirjujočo izjavo znanstvenikov. Številni so umrli v ruševinah domov, medtem ko so tisti, ki so odšli na ulice, preživeli.

Tožilstvo sedmerico obtožuje malomarnega dela. Trdijo, da so pripravili približno in neučinkovito oceno potresne varnosti. Informacije naj bi bile nepopolne in protislovne. Grozi jim do 15 let zapora in plačilo več kot 21 milijonov evrov odškodnin.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.