Znano, kdo bo prevzel Nobelovo nagrado

Foto: EPA
Foto: EPA
Nobelovo nagrado za mir bodo v imenu EU prevzeli prvi možje treh osrednjih institucij, Evropskega parlamenta, Evropskega sveta in Evropske komisije.
Oglej si celoten članek

Predsednik parlamenta Martin Schulz je po pogovoru z voditelji držav in vlad unije, zbranimi v Bruslju, ocenil, da je to smiselno. O tem so se trije voditelji, poleg Schulza in Herman Van Rompuya še Jose Manuel Barroso, po njegovih besedah dogovorili že na srečanju v torek zvečer.

Van Rompuy je sicer v uvodnem nagovoru ob začetku oktobrskega vrha unije izrazil željo, da bi se decembrske slovesnosti v Oslu udeležili vsi voditelji povezave. "Da bi obeležili ta veseli dogodek, upam, da se bodo lahko vsi voditelji držav ali vlad članic EU decembra udeležili slovesnosti v Oslu," je dejal Belgijec.

V Oslu sicer verjetno ni pričakovati predsednika britanske vlade Davida Camerona, ki se je že na novico o podelitvi Nobelove nagrade EU za razliko od nekaterih drugih voditeljev odzval zelo hladno, na Otoku pa je novica v evroskeptičnih medijih naletela tudi na posmeh.

Schulz je odgovarjal tudi na vprašanje, kaj namerava unija storiti z denarjem - letos je nagrada vredna osem milijonov švedskih kron ali 940.000 evrov. Nagrade po njegovih besedah seveda ni mogoče razdeliti med dobrih 500 milijonov državljanov, prepričan pa je, da bo unija denar porabila za projekt, s katerim bo storila nekaj dobrega.

Odbor za podelitev Nobelove nagrade za mir je prejšnji petek sporočil, da bo to priznanje letos prejela EU za prispevek k miru in spravi, demokraciji in človekovim pravicam v Evropi ter ker je pomagala Evropo popeljati od celine vojne do celine miru.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.