ZN bodo v Sirijo napotili 300 opazovalcev

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Varnostni svet Združenih narodov je danes soglasno sprejel resolucijo o napotitvi 300 opazovalcev v Sirijo, ki bodo nadzirali krhko prekinitev ognja v državi.
Oglej si celoten članek

Opazovalci bodo v državo prišli "hitro" in bodo sprva nameščeni 90 dni, pred tem pa mora generalni sekretar ZN Ban Ki Moon oceniti, ali so vzpostavljeni pogoji za njihov prihod. To pomeni, da bo moral Ban ugotoviti, ali "utrditev" prekinitve ognja omogoča prihod opazovalne misije.

Minulo soboto je VS ZN sprejel prvo resolucijo o Siriji, s katero je v državo napotil predhodnico 30 opazovalcev. Na zahtevo generalnega sekretarja ZN Ban Ki Moona je sedaj sprejel resolucijo o napotitvi 300 vojaških neoboroženih opazovalcev, ki bodo nadzirali prekinitev ognja.

Sprejeta resolucija pomeni kompromis med predlogom resolucije, ki ga je v petek vložila zaveznica režima v Damasku Rusija, in predlogom treh evropskih članic VS ZN - Francije, Velike Britanije in Nemčije.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.