Želela sta napasti vlak

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kanadska policija je v ponedeljek sporočila, da je aretirala 30-letnega Čiheba Esegajra in 35-letnega Raeda Jaserja, ki sta poskušala izvesti teroristični napad na potniško železnico v Torontu. Ameriške oblasti zatrjujejo, da ni nobene povezave med to aretacijo in bombnim napadom v Bostonu.
Oglej si celoten članek

Kraljevska konjeniška policija, ki je nekaj podobnega kot ameriški FBI, ni sporočila, od kod moška prihajata. Povedali so le, da nista kanadska državljana. Napad naj bi načrtovala s podporo "elementov" teroristične mreže Al Kaida v Iranu, čeprav policija pravi, da ni nobenih dokazov, da bi šlo za terorizem s pomočjo države.

Moška sta obtožena zarote za napade in umore v povezavi s teroristično skupino. Glavna načelnica konjeniške policije Jennifer Strachan je zatrdila, da je bil napad šele v fazi načrtovanja in da ni bilo neposredne nevarnosti. Izdali naj bi ju pripadniki njune skupnosti v Kanadi, vendar policija ni povedala, za katero skupnost gre.

Pri preiskavi so sodelovale tudi ameriške policijske agencije. Kanada se sicer po 11. septembru 2001 tako kot v ZDA ukvarja s poskusi napadov. Pred nekaj meseci so med pobitimi islamskimi skrajneži, ki so zavzeli črpališče plina v Alžiriji, odkrili trupli dveh kanadskih državljanov Alija Medleja in Xristosa Katsiroubasa.

Kanadska policija je leta 2006 onemogočila oziroma preprečila načrtovane napade na borzo v Torontu, sedež tajne službe in vojaško oporišče. Teroristi so napade načrtovali, da bi dosegli umik kanadske vojske iz Afganistana.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.