Zaporniki proizvajajo vrhunsko vino

Foto: razno 21.05.13. trta, vinograd, A general view of the Tenuta dell'Ornellaia esta
Foto: razno 21.05.13. trta, vinograd, A general view of the Tenuta dell'Ornellaia esta
V enem najstrožje varovanih hrvaških zaporov Lepoglava na Hrvaškem so se pohvalili, da njihovi zaporniki proizvajajo tudi kakovostno in vrhunsko vino iz grozdja, ki raste v zaporniškem vinogradu.
Oglej si celoten članek

Zapori Lepoglava so bili v prvi polovici leta poslovno najuspešnejši hrvaški zapor, saj so zaporniki ustvarili 4,5 milijona kun (592.000 evrov) prihodkov.

Zapor ima danes tudi pet hektarjev vinogradov, v katerih gojijo enajst sort grozdja. Letno pridelajo približno 50 ton grozdja, v kleti zapora pa letno proizvedejo skoraj 30.000 litrov kakovostnega in vrhunskega vina.

Vodja kmetijske delavnice v zaporu Stjepan Biškup je za hrvaško televizijo dejal, da številni gostinski lokali z območja Lepoglave kupujejo vino, ki je bilo proizvedeno v zaporu. Vina, kot so muškat, graševina, pavlinsko in podobna, naročajo tudi za različna zasebna slavja, kot so poroke.

V upravi dodajajo, da vino ni prednostna naloga zapora, temveč zaporniki, ki jim delo predstavlja del zaporniškega življenja in terapije.

Delo v zaporu je prostovoljno, zaporniki pa lahko zaslužijo med 300 in 1000 kunami (med 40 in 135 evri) mesečno. Imajo tudi več priložnosti za obiske svojcev in prijateljev kot tudi za preživljanje krajših dopustov doma.

dezurni@zurnal24.si

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.