Zahod bi oborožil upornike

Foto: Žurnal24 Uporniki po začetnih zmagah bežijo s svojih položajev, kar naj bi pričalo o njih
"Tega niti ne izključujem, hkrati pa tudi še ne načrtujem," je o morebitnem oboroževanju libijskih upornikov povedal predsednik ZDA Barack Obama. Strinja se tudi britanski premier.
Oglej si celoten članek
Vlada polkovnika Gadafija bi bila morda pripravljena sprejeti razdelitev države in delitev prihodkov od prodaje nafte.
To je poročevalcu BBC povedal vir blizu polkovniku Gadafiju

Da so se pripravljeni pogovarjati o oboroževanju upornikov, je včeraj povedal tudi francoski zunanji minister Alain Juppe. "Naj vas spomnim, da resoulcija varnostnega sveta tega ne predvideva. Trenutno pa je Francija zavezana, da resolucijo strogo spoštuje," je na konferenci o Libiji v Londonu povedal Juppe.

Sankcije ZN proti Libiji dostavo orožja dejansko prepovedujejo. ZDA pa si ukrepe ZN razlagajo po svoje: "Po naši interpretaciji resolucija varnostnega sveta povozi popolno prepoved uvoza orožja v Libijo," je včeraj povedala zunanja ministrica Hillary Clinton. V Londonu so se sicer strinjali, da je z režimom polkovnika Gadafija konec.

Danes je možnost oborožitve napornikov napovedal tudi britanski premier David Cameron.

Z mesta libijskega zunanjega ministra je medtem odstopil Moussa Koussa, ki je odpotoval v London. Koussa je poudaril, da ne predstavlja več Gadafijevega režima in da je v Veliko Britanijo pripotoval na lastno željo.

Uporniki izgubili naftno mesto Din Džavad
Uporniki v Libiji se pred ofenzivo sil polkovnika Gadafija sicer umikajo s položajev, ki so jih zasedli v zadnjih dneh, poroča BBC. "Na stotine jih je v paniki zapustilo nedavno zasedeno mesto Bin Džavad," poroča britanski portal, ki ob tem poudarja, da gre za pomembno izgubo momenta, ki so ga ob začetku zračnih napadov dobili uporniki.

Tunizija je sporočila, da je zamrznila Gadafijeva sredstva.

 

Danes so uporniki dokončno izgubili za libijsko naftno industrijo pomembno mesto Bin Džavad, ki so ga sile polkovnika Gadafija napadle tudi z raketami.

Poleg tega naj bi umik kazal na to, da upornikom resno primankuje oskrbnih poti in organizacije.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.