Zagreb: Je bila za 13-letnega dečka usodna energijska pijača?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Deček naj bi spil večjo količino energijske pijače, se po vrnitvi iz kina igral na prostem, nato pa nenadoma zrušil. Zdravnikom ga ni uspelo rešiti.
Oglej si celoten članek

Hrvaški mediji poročajo o tragičnem dogodku v Zagrebu. Trinajstletni deček je umrl, po tem, ko naj bi spil več kot liter energijske pijače. 
Deček je bil skupaj s prijatelji v kinu, kjer naj bi pil energijsko pijačo. Po ogledu filma je s prijatelji prišel domov in se z njimi lovil, ko se je nenadoma zrušil. Zdravniki so dečku skušali pomagati, a so bili žal neuspešni. 

"Deček je na žalost imel kardiomiopatijo, bolezen srčne mišice, ki je pred tem niso odkrili. Mogoče je, da je velika količina kofeina in taurina v pijači prispevala k tragediji. Z gotovostjo tega nismo mogli potrditi," je za Jutarnji list dejal dr. Milivoj Novak iz KBC Zagreb. 

Po njegovih besedah je deček popil toliko kofeina, kot ga vsebujejo štirje espressi. V primeru zdrave osebe to ne bi predstavljalo težave, a je imel deček bolno srce. Zaradi kofeina srce začne hitreje biti, zato je lahko energijska pijača za bolno srce usodno.  

Dr. Novak je ob tem opozoril, da energijske pijače niso zdrave ne za odrasle na za otroke. Razlog za to ne tiči le v količini kofeina, a tudi v veliki količini sladkorja, ki ga vsebujejo takšne pijače. 

dezurni@zurnal24.si
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.