Z letom 2019 obvezno služenje?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Hrvaška po ukinitvi naborniškega sistema leta 2008 spet načrtuje 30 dnevno obvezno služenje vojaškega roka za vse moške državljane.
Oglej si celoten članek

Hrvaško ministrstvo za obrambo bo leta 2018 izvedlo poskusno uvedbo obveznega služenja vojaškega roka, ki naj bi z letom 2019 postalo obvezna za vse moške državljane.

Če bo predlog potrdil hrvaški sabor, bo moralo v vojsko okoli 30 tisoč mladih Hrvatov, za ženske je predvideno prostovoljno služenje. 

Spremenjene geopolitične razmere

Hrvaški obrambni minister Damir Krstičević je prepričan, da je obvezno služenje vojaškega roka nujno zaradi geopolitičnih in regionalnih groženj. 

Hrvaški Večernji list piše, da je govora o t. i. mehki različici vojaškega roka, ki pomeni kratkotrajno služenje. Razmišljajo o štiritedenskem ali celo le o tritedenskem usposabljanju.

Hrvaška je sicer imela naborniški sistem vse do leta 2008, ko prvič niso vpoklicali novih nabornikov.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 40

  • 09:29 2. Februar 2017.

    resnicno edina nevarnost za eu ali posamezne drzave prihaja iz srbije zato pozdravljam ukrepe lepe hrvatske!! samo malo ste zajebali …

  • 18:51 31. Januar 2017.

    ne moremO*

  • 15:00 31. Januar 2017.

    Letimo iz NATO in to je to. Naj kreirajo novo zvezo, ki bo bolj pravična in moderna in v kateri …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.