Z ladjo znova vzpostavili stik

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Organizatorji so znova vzpostavili stik z irsko ladjo, ki s pomočjo za Palestince pluje proti območju Gaze. Ladja naj bi do Gaze priplula jutri.
Oglej si celoten članek

Irska ladja s pomočjo za Gazo vendarle nadaljuje plovbo proti palestinskemu ozemlju. Organizator Osvobodite Gazo je pred tem sicer z ladjo izgubili stik in dejal, da sumijo Izraelce novega napada. 

Rachel Corrie: ladja se imenuje po ameriški študentki, ki jo je leta 2003 med protesti v Gazi do smrti povozil izraelski vojaški buldožer.

Ena izmed potnic na ladji prek satelitskega telefona je sporočila, da so okoli 150 milj od Gaze in da upajo, da bodo območje dosegli jutri zjutraj. Na krovu ladje je sicer 1200 ton pomoči in 11 potnikov iz Irske in Malezije, med njimi irska Nobelova nagrajenka za mir Mairead McGuire.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je že včeraj poudaril, da judovska država ne bo dovolila, da bi ladja dosegla Gazo. Izrael naj bi večkrat ponudil, da ladja pristane v enem izmed izraelskih pristanišč, kjer bi pomoč raztovorili, jo pregledali in nato po kopnem napotili v Gazo. Te ponudbe naj bi naletele na gluha ušesa.

V Izraelu so zdaj v stanju pripravljenosti, saj zaradi ponedeljkove smrtonosne operacije pričakujejo proteste po tradicionalnih petkovih molitvah. Ti so napovedani po vsem Zahodnem bregu; žrtev operacije se bodo spomnili tudi v Gazi, protiizraelski protesti pa bodo potekali tudi po drugih muslimanskih državah.

Spomnimo. Pred petimi dnevi je v krvavi izraelski vojaški operaciji proti konvoju šestih ladij umrlo devet ljudi. Mednarodna javnost je izraelski napad takoj obsodila, kar pa na izraelske namene ni vplivalo.

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.