Vulkan bruha kilometer visoko

Foto: EPA Čile vulkan Foto: EPA Čile vulkan Foto: EPA Čile vulkan
V Čilu so zaradi bruhanja vulkana Copahue razglasili rdeči alarm, potem ko je iz vulkana bruhnil več kot kilometer visok oblak dima in pepela.
Oglej si celoten članek

Vulkan Copahue na meji med Čilom in Argentino je izbruhnil v soboto in v zrak poslal oblake vulkanskega pepela in plina, zaradi česar so oblasti v obeh državah najprej razglasile oranžni oziroma drugi najvišji alarm, dan pozneje pa rdeči.

Evakuacija sicer še ni stekla, a je že pred tem nekaj prebivalcev zapustilo območje.
Opozorili so tudi letala, ki letijo prek južnih Andov. Zaradi izbruha čilskega vulkana Puyehue je bil junija lani oviran letalski promet na jugu Južne Amerike in celo v oddaljeni Avstraliji.

Skoraj tri tisoč metrov visok vulkan je na jugu Čila oz. Argentine. Njegov krater se nagiba na argentinsko stran.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.