Vučić: "Nikoli nisem bil velik oboževalec komunistov, toda ..."

Foto: Epa Aleksandar Vučić.
Foto: Epa Aleksandar Vučić.
Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v pogovoru za časnik Politico zavrnil možnost premestitve grobnice Josipa Broza Tita, rekoč da je jugoslovanski voditelj del srbske zgodovine in bo to tudi ostal. Premestitev grobnice iz beograjske Hiše cvetja v Titov rodni Kumrovec na Hrvaškem je predlagal župan srbske prestolnice Aleksandar Šapić.
Oglej si celoten članek

"To se ne bo zgodilo. Nikoli nisem bil velik oboževalec komunistov in komunističnega režima, a Josip Broz je del naše zgodovine, tukaj je živel in bil pokopan in ostal bo del srbske in jugoslovanske zgodovine," je v intervjuju dejal srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Šapić je na ponedeljkovi seji beograjskega mestnega sveta predlagal premestitev grobnice, češ da bi bila to "izjemno pomembna stvar za srbski narod in prihodnost države". Da bo to predlagal, je sicer napovedal že pred časom.

Po njegovem mnenju bi moral Beograd namesto ohranjanja Titovega mavzoleja na Dedinjah, ki je del tamkajšnjega širšega kompleksa Muzeja jugoslovanske zgodovine, razmisliti o postavitvi spomenika vodji srbski četnikov med drugo svetovno vojno Draži Mihailoviću. Zavzel se je tudi za odstranitev grobnice narodnih herojev na Beograjski trdnjavi, znani kot Kalemegdan.

Predlog premestitve Titovih posmrtnih ostankov je v srbski koaliciji naletel na mešane odzive, zavračajo pa ga tudi srbski intelektualci. Po oceni zgodovinarjev Šapićeva pobuda predstavlja nevaren korak v smeri zgodovinskega revizionizma ter obračuna z Jugoslavijo in komunizmom.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 14:15 22. September 2024.

    Brez trdne podpore srbskih komunistov Josip Broz nikoli ne bi "postal Tito" kot ga poznamo in nikoli mu ne bi …

  • 13:22 22. September 2024.

    Ena se tebi je želja spolnila, da v zemji domači ti...

  • 13:20 22. September 2024.

    Spomenik Draži bi bil srbski pandan spomeniku Quislingu na NO ali Petainu v FR. Ampak tam imajo stvari vsaj toliko …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.