Vse debelejši zaradi CO2

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Danski raziskovalec: Več ogljikovega dioksida v atmosferi, več debelih ljudi.
Oglej si celoten članek

Ogljikov dioksid ni kriv le za globalno segrevanje, po mnenju raziskovalca Larsa-Georga Hersouga ga  lahko okrivimo tudi za to, da so ljudje vse težji.

Hersoug je 22 let proučeval telesno težo tako suhih kot debelih oseb. Opazil je, da imajo tudi tisti suhi vse več kilogramov. 

"Običajna teorija pravi, da so debeli vse debelejši, ker se ne gibljejo dovolj. Raziskava pa kaže, da so vse debelejši tudi suhi ljudje," pravi Hersoug. Ko je iskal vzroke za to, je ugotovil, da se je hkrati s kilogrami na ljudeh kopičil tudi ogljikov dioksid v atmosferi, ki naj bi vplival na hormon v možganih, ki uravnava budnost in obseg energije.

Pojedli več

Da bi preizkusil svojo hipotezo, je izvedel eksperiment. Šest oseb je zaprl v posebne sobe, nekateri izmed njih so bili izpostavljeni večji količini ogljikovega dioksida. Po osmih urah so jim naročili, naj pojedo, kolikor želijo. Tisti, ki so bili pod večjim vplivom ogljikovega dioksida, so pojedli šest odstotkov več kot tisti v kontrolni skupini.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.