Vsak četrti ima zdaj nižji standard

Foto: Žurnal24 To je najdaljši ohranjeni del zidu: meri kar 1300 metrov. FOTO: Reuters
V Berlinu potekajo slovesnosti ob obletnici padca Berlinskega zidu. Medtem je raziskava pokazala, da 79 odstotkov anketiranih v padcu zidu vidi srečen dan za Nemčijo.
Oglej si celoten članek

Sinoči se je v bližini nemškega parlamenta zbralo več tisoč ljudi, od tega večina privržencev skrajne levice in anarhistov. Ti so sicer protestirali proti slovesnostim ob padcu Berlinskega zidu. Nosili so transparente, na katerih je med drugim pisalo: "Ni konec zgodovine" in "Proti prevladi lažnih svoboščin."

Nemško prestolnico so v teh dneh preplavili turisti, ki bodo jutri priča novemu padcu "Berlinskega zidu". Hoteli v Berlinu so skoraj popolnoma zasedeni.

Jutri bodo padale domine
Ostali pa so ob parlamentu po modelu zidu postavili 1000 dva in pol metra visokih domin, ki so mesto simbolično znova razdelile na vzhodni in zahodni del mesta. Domine se bodo med praznovanji jutri prevrnile in tako spomnile na padec zidu.

Vsak osmi si želi nov zid
Po rezultatih ankete časnika Leipziger Voklszeitung si vsak osmi prebivalec vzhodnega ali zahodnega dela Nemčije želi, da bi Berlinski zid čim prej znova postavili. V raziskavi se je za to izreklo 12 odstotkov vprašanih, 79 odstotkov pa jih je menilo, da je bil padec zidu srečen dan za vse Nemce. Ponovni postavitvi zidu so naklonjeni predvsem brezposelni, delavci in volivci levice.

Dve tretjini Nemcev menita, da je bila ponovna združitev Nemčije uspešna, 87 odstotkov jih trdi, da jim gre v združeni Nemčiji dobro. Vsak četrti pa je dejal, da je od padca zidu njegov življenjski standard padel.

Številni politiki na slovesnosti
Danes je v Berlinu na uradni slovesnosti nemška kanclerka Angela Merkel sprejela zadnjega sovjetskega voditelja Mihaila Gorbačova. Slovesnosti so se udeležili tudi nekateri drugi evropski politiki.

Foto: Žurnal24

Glavne slovesnosti ob padcu zidu bodo seveda jutri, udeležili pa se jih bodo tudi voditelji držav in vlad članic EU.

Putin pogreša  nekdanjo Vzhodno Nemčijo
Ruski premier Vladimir Putin, ki je v včasih deloval kot agent KGB v Dresdnu, pa je v današnjem pogovoru za rusko televizijo NTV izjavil, da čuti nostalgijo za nekdanjo Vzhodno Nemčijo. Povedal je, "da se še vedno spominja tiste topline in prisrčnosti. Za to sem zelo hvaležen. V zvezi s tem imam občutek nostalgije."

Pogovor je televizija objavila v luči 20. obletnice padca Berlinskega zidu. Putin je dodal še, da je vesel tudi, da imajo zdaj na novih temeljih dobre donose z Nemčijo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.