Volitve v Pakistanu pred 15. februarjem

Foto: Žurnal24 Bivša premierka Benazir Buto napoveduje "dolg pohod" svojih privržencev, če pred
Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf je napovedal, da bodo parlamentarne volitve v državi organizirali pred 15. februarjem. Nekdanja premierka Benazir Buto napoveduje nove demonstracije svojih privržencev.
Oglej si celoten članek

Da bodo volitve, ki naj bi bile po pričakovanjih januarja, potekale februarja, je že pred Mušarafom sporočil pakistanski generalni tožilec Malik Mohamad Kajum. Slednji je tudi povedal, da bodo izredne razmere, ki jih je Mušaraf uvedel v soboto, odpravili v mesecu ali dveh, poročajo tuje agencije.

Odločitev o volitvah pred 15. februarjem je Mušaraf sporočil po zasedanju sveta za nacionalno varnost. Mušaraf je po poročanju pakistanske državne televizije tudi ponovil obljubo, da bo pred prisego za drugi predsedniški mandat slekel vojaško uniformo. Podrobnosti pakistanski mediji niso podali.

Tudi napoved datuma volitev ni umirila naraščajočih napetosti v državi. Oblasti so tako danes prijele več sto privržencev nekdanje pakistanske premierke Benazir Buto, proti trem opozicijskim voditeljem in sindikalnemu vodji pa so izdali obtožnice, ker naj bi v govorih napadali odločitev Mušarafa o uvedbi izrednih razmer. Za tovrstno dejanje bi obtoženim lahko grozila tudi smrtna kazen.

Butova je danes dejala, da Mušarafova obljuba o volitvah sredi februarja prihodnje leto ni zadostna, in dodala, da mora kot vrhovni poveljnik vojske odstopiti že naslednji teden. "Zahtevamo natančen datum volitev, časovni načrt volitev in točen datum Mušarafovega odstopa z mesta vrhovnega poveljnika vojske. Za slednje zahtevamo, da se zgodi do 15. novembra," je dejala na novinarski konferenci. Povedala je še, da so pogovori o delitvi oblasti med njo in Mušarafom prekinjeni, odkar je Mušaraf prejšnji teden uvedel izredne razmere, in da se bodo nadaljevali šele, ko bo ustavni red znova vzpostavljen.

V Pakistanu so od uvedbe izrednih razmer aretirali že več kot 3000 ljudi, med katerimi naj bi bilo več sto privržencev Butove. Butova je za petek v mestu Ravalpindi napovedala demonstracije svojih privržencev, za prihodnji teden pa "dolg pohod", če Mušaraf ne bo izpolnil njenih zahtev, ki odražajo zahteve mednarodne skupnosti. Policija je danes posvarila, da so se v Ravalpindi pred petkovimi demonstracijami vtihotapili samomorilski napadalci.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.