Voditelja Rdečih Kmerov spoznana za kriva

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Sodišče za vojne zločine v Kambodži je nekdanja voditelja Rdečih Kmerov obsodilo na dosmrtni zapor.
Oglej si celoten članek

Nuon Chea, ki je bil namestnik nekdanjega režimskega voditelja Pola Pota, in Khieu Shamphan, nekdanji voditelj, sta bila spoznana za kriva. Sodnik ju je spoznal za kriva smrti nedolžnih ljudi, političnega pregona in drugih nečloveških dejanj. Obsojenca se lahko na sodbo pritožita, a bosta ostala v priporu, dokler morebitna pritožba ne bo rešena.

Oba obsojena sta zanikala krivdo. V zaključnih govorih sta izrazila obžalovanje, a dejala, da nista ne naročila usmrtitev ne vedela zanje. Za oba pa to ni bil zadnji sodni proces, saj ju čaka še sojenje zaradi genocida, kjer pa jima bodo zaradi starosti in zdravstvenega stanja sodili ločeno. 

Poleg njiju bi morali soditi še nekdanjemu zunanjemu ministru Iengu Saryju, ki je umrl marca 2013. Njegovi ženi Ieng Thirith, ki je bila ministrica za socialne zadeve, pa zaradi slabega zdravstvenega stanja niso sodili. 

V času vladavine Rdečih Kmerov je med leti 1975 in 1979 zaradi lakote in prisilnega dela ali zaradi usmrtitev umrlo okoli dva milijona ljudi. Režim si je za cilj postavil ustanovitev agrarne družbe, zato so praznili mesta in njihove prebivalce prisilno selili na delo na podeželje. Vse, ki so predstavljali potencialno nevarnost, je režim ubil. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.