Virusi tudi v oglasih

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Zlonamerni hekerji za širjenje virusov in druge zlonamerne kode vse pogosteje uporabljajo tudi spletne oglase.
Oglej si celoten članek

Uporabniki spleta lahko viruse zato staknejo na povsem običajnih, neokuženih spletnih straneh. Virus se namreč skriva v oglasu, lastniki strani pa v večini primerov za izvor okužb sploh ne vedo.

Tako imenovano zlonamerno oglaševanje (malvertising) je bila ena glavnih tem na konferenci strokovnjakov za računalniško varnost Black Hat, ki je minuli teden potekala v Las Vegasu.

Zlonamernega oglaševanja je po besedah raziskovalcev ameriškega podjetja za omrežno opremo Cisco vse več, hekerje pa je skoraj nemogoče odkriti. Ti na veleprodajnem trgu zakupijo ogromno količino spletnih oglasov, a za zelo kratek čas. Preden oglaševalska podjetja odkrijejo, da gre za prevaro, zlonamerni oglasi že izginejo, skupaj z njihovimi naročniki.

Kot opozarjajo raziskovalci, lahko zlonamerno oglaševanje preraste v resen problem. Spletni oglasi namreč financirajo veliko večino spletnih strani po svetu. "Če bi se ta model spremenil, ali pa če ljudje več ne bi zaupali spletnim oglasom, bi bile posledice za internet lahko izjemno resne," so poudarili.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.