Vaš telefon financira vojno v Afriki?

Foto: EPA
Foto: EPA
Vaš mobilni telefon morda pomaga pri financiranju oborožene milice v Demokratični republiki (DR) Kongo, kjer so posilstva in umori vojna sredstva.
Oglej si celoten članek

Milice v tej afriški državi s prodajo tako imenovanih krvavih mineralov, ki so potrebni za izdelavo elektronskih naprav, zaslužijo okoli 135 milijonov evrov letno. Rudnike mineralov zavzemajo tako, da moške morijo, ženske pa sistematično posiljujejo.

Britansko gibanje zdaj poziva potrošnike, naj podprejo popolno prepoved uporabe mineralov, ki izvirajo iz DR Kongo. Povpraševanje po mineralih je vedno večje, kar zvišuje cene in tudi apetite nasilnežev. Od začetka konflikta leta 1998 je tako umrlo okoli 5,5 milijona ljudi.

Upajo na pritisk ljudi

"Podjetja bodo ukrepala le, če bodo menili, da je njihovim kupcem mar. Upamo, da se bodo vsi razjezili," je dejal vodja kampanje Save the Congo (Rešite Kongo) Vava Tampa. Upajo, da bo pritisk kupcev povzročil premik v razmišljanju podjetij in imel vpliv na to, da bi prepovedali uporabo teh surovin na ravni Evropske unije.

Da bi Britance prepričali o resnosti razmer, so posneli petminutni film s pomenljivim naslovom Unwatchable (Negledljivo). Prikažejo zgodbo ženske iz Konga. Masiko in njene hčerke so oboroženi kriminalci množično posilili, nato so njenega soproga umorili in zmaličili. Razmere so hoteli še bolj približati Britancem: zato so Masikino zgodbo prenesli na britansko družino v neki vasi v Veliki Britaniji, ki jo napadejo vojaki.


Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 09:16 28. September 2011.

    A ni nekoc na spletnem Zurnalu24 ze obstajal gumbek "prijavi na Spletno Oko"?<br /><br />Spodnje izzivljanje je namrec povsem nesprejemljivo.<br …

  • d
    07:49 28. September 2011.

    Največji hinavci so pa taki kot si ti, ki kvazi "sočustvujejo" z reveži, ki delajo za pest dolarjev na mesec, …

  • 07:24 28. September 2011.

    EU kot nosilka demokracije...in to da bo preživelo in vkorakalo v boljše jutri???

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.