Varčuje vsaka po svoje

Foto: Žurnal24 V Franciji je za prekinitev dobave goriva zaradi stavke posredovala policija. Sp
Rezanje po Evropi. Evropske države se prezadolženosti rešujejo na različne načine in z različno intenzivnostjo.
Oglej si celoten članek

• Velika Britanija. Včeraj so napovedali zmanjšanje števila delovnih mest v javni upravi za pol milijona. To bodo dosegli z odpuščanjem in zmanjšanim zaposlovanjem. Znižali se bodo izdatki za policijo, vojsko, diplomacijo in pravosodje, varčevanje pa je napovedala tudi kraljica.

• Francija. Zapolniti namerava davčne vrzeli in ukiniti krizne spodbude za gospodarstvo. Najnižjo upokojitveno starost dvigajo s 60 na 62 let. Najbogatejši bodo plačevali odstotek dohodnine več.

• Italija. Zamrznili bodo plače v javnem sektorju, na vsakih pet uslužbencev, ki ga bodo zapustili, pa bodo zaposlili le enega. Najbolje plačanim v javnem sektorju, tudi politikom, bodo plače znižali za do deset odstotkov. Znižali se bodo izdatki za lokalno samoupravo.

• Nemčija. Čeprav je v precej dobri kondiciji, namerava znižati starševska nadomestila, znižati število zaposlenih v javnih službah za deset tisoč in uvesti davke na jedrsko energijo.

• Grčija. Za tri leta bo zamrznila plače v javnem sektorju in pokojnine, DDV bo povišala z 19 na 23 odstotkov in trošarine za deset odstotkov. Bojuje se proti davčnim utajam. Za dve leti, na 63,5 leta, namerava dvigniti tudi povprečno upokojitveno starost.

• Španija. Državnim uslužbencem so plače znižali za pet odstotkov in jim jih za prihodnje leto zamrznili. Najbogatejšim so dohodnino povišali za odstotek. Ukinili so tudi visoka izplačila za spodbudo
natalitete.

• Slovenija. Vlada bo zamrznila plače, regres in napredovanja v javnem sektorju. Z manjšim zaposlovanjem namerava število zaposlenih v tem sektorju znižati za odstotek na leto. Napovedana je tudi zaostritev pogojev za upokojitev in zamrznitev pokojnin.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.