V temi "le" še štiri mesece

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
V rudniku v San Joseju v Čilu, v katerem je 700 metrov globoko že več kot tri tedne ujetih 33 rudarjev, so začeli vrtati rešilni jašek. Rudarji naj bi bili rešeni v štirih mesecih.
Oglej si celoten članek
Fotogalerijo reševanja si oglejte TUKAJ.

Čilski minister za rudarstvo Laurence Golborne je povedal, da nameravajo vsak dan izkopati od osem do 15 metrov jaška.

Najprej bo velik mehanični kopač izkopal 15 metrov globoko luknjo, nato pa bo delo nadaljeval ogromen hidravlični vrtalnik. Reševalci upajo, da bo nov vrtalnik, ki so ga dobili iz Nemčije, pospešil vrtanje.

Že 26. dan pod zemljo

Rudarji so 700 metrov globoko v rudniku zlata in bakra zasuti od 5. avgusta, torej z današnjim dnem že 26. dan, in so tako v rudniku ujeti dlje kot kdorkoli doslej. Lani so bili trije rudarji 25 dni ujeti v rudniku na jugu Kitajske, sicer pa so le redka reševanja iz rudnikov trajala več kot dva tedna.

Da so rudarji še živi, so reševalci izvedeli šele 22. avgusta, ko so po jašku, ki so ga vrtali reševalci, rudarji poslali sporočilo, da so živi. Po tem jašku jim zdaj pošiljajo hrano, vodo in druge potrebščine. Lahko tudi komunicirajo s svojci, od katerih so se nekateri utaborili pri jašku.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.