V razmiku nekaj ur dvakrat reševali otroke iz razgretih avtov

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Gasilci so morali dvakrat reševati otroke iz zaklenjenih avtomobilov, ki so bili parkirani na vročem soncu.
Oglej si celoten članek

Tako pri nas kot v naši neposredni bližini smo sredi vročinskega vala. Vremenoslovci opozarjajo na povečano toplotno obremenitev, zaradi česar je priporočljivo, da se v času najhujše vročine ljudje ne zadržujejo na prostem. Ob tem pristojne službe opozarjajo tudi na to, da v zaklenjenem avtomobilu ne smemo puščati nikogar. 

Kljub opozorilom do tega še vedno prihaja. Pri naših sosedih so morali zaradi tega v torek posredovati kar dvakrat. V Makarski je v torek nekaj po 17. uri v avtomobilu ostal zaklenjen otrok. Posredovali so reševalci iz Makarske in tamkajšnji gasilci, poroča Dalmacija danas. 

Podoben scenarij se je odvil tudi v Kaštel Lukšiću. Gasilci so bili o otroku, ujetem v razgretem avtomobilu, obveščeni okoli 20.30. K sreči se je tudi v tem primeru intervencija končala srečno. 

Kako hitro shladiti kabino avtomobila in kaj ne pomaga, lahko preberete tukaj

Kot navaja Index.hr, se puščanje otroka brez nadzora v zaprtem avtomobilu smatra za zanemarjanje in zlorabo otroka, za kar je po kazenskem zakoniku zagrožena kazen do 15 let zapora. 

Kako ravnati v času vročinskega vala?

Visoke temperature povzročijo različne težave občutljivejšim skupinam ljudi. Da bi zmanjšali toplotno obremenitev telesa, se moramo umakniti v senco, naravo ali hladnejše prostore ter omejiti fizično aktivnost. Uživamo lahko hrano v manjših obrokih, izberemo pravilna oblačila in uživamo zadostne količine tekočin. Poskrbeti moramo tudi za ustrezno zaščito pred soncem. 

V avtomobilu se temperature hitro dvignejo, kar je lahko usodno. Prepričanje, da tisti "nekaj minut"” ne pomeni nič, je napačno. Otrok nikoli ne puščajte samih v avtomobilu, tudi če je avtomobil parkiran v senci ali z odprtimi vrati ali okni. Temperatura v avtomobilu zelo hitro doseže in preseže zunanjo temperaturo. V samo 10 minutah se lahko dvigne za 20 °C. Zaradi visoke temperature v avtomobilu se zviša tudi otrokova telesna temperatura, kar vodi do dehidracije in toplotnega udara.

dezurni@styria-media.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • MS
    14:27 10. Julij 2024.

    Za pouk takim staršem bi le-te morali v razgretem avtomobilu zakleniti in jih pustiti tam nekaj ur!

  • 13:06 10. Julij 2024.

    Grozljivo!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.