V priporu mejne policije ZDA umrla 8-letna deklica

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
V priporu ameriške mejne policije je umrla 8-letna deklica iz Paname, ki so jo skupaj s član njene družine pridržali v Harlingenu v Teksasu v dolini Rio Grande
Oglej si celoten članek

Novico o smrti deklice je v sredo sporočila carinska in mejna služba. Urad za notranje zadeve carinske in mejne službe je uvedel preiskavo.

Deklico, ki se je rodila s srčno okvaro, so zaradi zdravstvenih težav odpeljali v bolnišnico, vendar je bilo prepozno, poročajo tuje tiskovne agencije.

Konzul Hondurasa Jose Leonard Navas je dejal, da je deklica mejo prestopila z očetom, materjo in dvema starejšima bratoma in sestro.

V priporu ameriškega ministrstva za zdravje in socialne zadeve v Safety Harborju na Floridi je prejšnji teden umrl 17-letni fant iz Hondurasa, ki je v ZDA prispel brez staršev ali skrbnikov.

Število prestopov meje naraslo

Ameriška mejna policija se sooča s prenatrpanostjo svojih objektov, potem ko je po izteku prepovedi vstopa v ZDA zaradi pandemije covida-19 prejšnji teden zelo naraslo število zakonitih in nezakonitih prestopov meje.

Mejna policija je migrante zaradi prenatrpanosti objektov začela izpuščati na prostost z naročilom, naj se v 60 dneh javijo, če je njihov primer rešen. Konservativni zvezni sodnik na Floridi je potem odredil konec takšnih izpustov.

Mejna policija je imela 10. maja, dan pred iztekom omejitev zaradi pandemije, v priporu 28.717 ljudi, kar je dvakrat več kot dva tedna prej. Do nedelje je številka padla za 23 odstotkov na 22.259.

V priporu umrlo več otrok

V času vlade Donalda Trumpa so smrti otrok v ameriškem priporu postale eno od žarišč polemik, tudi zaradi politike ločevanja otrok od staršev.

Decembra 2018 je umrla sedemletna deklica, potem ko jo je mejna policija z očetom prijela v odročnem predelu Nove Mehike. Le nekaj tednov pozneje je na božični večer umrl deček iz Gvatemale, aprila istega leta je umrl 16-letnik, maja 2018 je umrl dve in pol leta star otrok, potem maja 2019 je umrl 16-letni, pred njim pa 10-letna deklica.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 21:57 19. Maj 2023.

    Žalostno in nerazumljivo!

  • 11:11 19. Maj 2023.

    Pa še nekaj kaj zanima ljudi od zunaje politike? Vsakega nekaj ?! Zunanja politika je Finančna in Politična! Ne pa …

  • 11:07 19. Maj 2023.

    Spoštovani, copy/paste! Prosim, da nehate uporabljati OTROKE DO 13 LET, kot element potpihovanja NESTRPNOSTI!!!! To kar dela svetovni tisk in …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.