V Iranu zaskrbljeni: v zemljo se je vdrl eden najbolj vplivnih generalov v državi

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Novo ponižanje za Iran: v Libanonu je izginil eden ključnih mož iranskega politično-vojaškega sistema.
Oglej si celoten članek

Poveljnik elitne enote Al Quds v iranski vojski in eden najbolj vplivnih generalov v državi Esmail Haani je pogrešan že več dni. Po uboju vodje šiitskega gibanja Hezbolah Hasana Nasrale v Libanonu je odpotoval v Bejrut, nato pa se od izraelskih napadov na Bejrut pred nekaj dnevi ni več oglasil. To sta za Reuters povedala dva visoka iranska varnostna uradnika.

Verjetno na misiji reševanja ostankov Hezbolaha

Eden od uradnikov je povedal, da je bil general Haani med napadom v četrtek v južnem predmestju Bejruta, znanem kot Dahija, kjer je bilo glavno središče Hezbolaha. Izraelci so območje v več valovih zasuli z bombami, tudi takšnimi, ki lahko prodrejo globoko v stavbe in šele tam eksplodirajo, za seboj pa puščajo velikanske kraterje.

Napad je bil zelo verjetno uperjen proti visokemu predstavniku Hezbolaha Hašemu Safidinu, ki naj bi postal naslednik Nasrale na čelu Hezbolaha. Tudi za Safidinom je izginila vsaka sled, vse glasnejše so domneve, da ga je Izraelu uspelo ubiti tako kot številne visoke člane Hezbolaha pred njim. 

Iranski uradnik je Reutersu povedal, da niti Iran niti Hezbolah nista uspela stopiti v stik s Haanijem. Enota Al Quds, ki ji poveljuje, ima za nalogo izvažanje islamske revolucije po sosednjih državah v regiji. 

Na spodnji fotografiji general Haani v molitvi poleg vrhovnega iranskega ajatole Ali Hameneja. 

Foto: Profimedia Esmail Haani, iranski general

Bližnji vzhod sicer z nelagodjem pričakuje ponedeljek. 7. oktobra bo minilo natanko leto dni od smrtonosnega napada pripadnikov palestinskega gibanja Hamas na izraelske naselbine ob meji z Gazo, v katerih je umrlo več kot tisoč ljudi, po večini civilistov. Dogodek je sprožil silovit izraelski odgovor, ki je v letu dni terjal več kot 40 tisoč življenj Palestincev na območju Gaze. Vsaj poškodovanih, če ne uničenih pa je večina stavb na območju enklave, infrastruktura je razbita. V konflikt se je z raketiranjem ciljev v Izraelu kasneje iz ozemlja Libanona s severa vključil tudi Hezbolah, ki ga izdatno podpira Iran. 

Palestinska islamistična skupina Hamas je vdor v Izrael 7. oktobra lani, ki je bil povod za vojno v Gazi, označila kot "veličasten". Vdor je "razbil iluzije, ki si jih je sovražnik ustvaril sam ter svet in regijo prepričal o svoji domnevni premoči in zmogljivostih", je v video izjavi, objavljeni v Dohi, po poročanju STA dejal član Hamasa Halil al Haja.

Drugačen pogledi imajo Izraelci. Premier Benjamin Netanjahu je dejal, da je svet osupel nad udarci, ki jih je izraelska vojska v zadnjem letu zadala svojim sovražnikom, zlasti v Gazi in Libanonu. Načelnik generalštaba izraelske vojske Herci Halevi pa je v sporočilu vojakom ob obletnici zapisal, da je vojaško krilo Hamasa poraženo.

V Teheranu sicer še niso pozabili, kako so tam Izraelci z drznim atentatom umorili enega od voditeljev Hamasa Ismaila Hanijo. Nato je sledila še uspešna akcija izraelske vojske v Libanonu, kjer so uspeli Izraelci z vnaprej pripravljeno filmsko akcijo infiltracije eksploziva v radijske postaje in pozivnike Hezbolaha, nato pa še s ciljanimi napadi iz zraka obglaviti vodstvo Hezbolaha.

Ker je Iran v povračilo pred dnevi raketiral Izrael, zdaj grozi povračilni napad uradnega Jeruzalema, ki bi lahko še dodatno razplamtel spopad na Bližnjem vzhodu.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 00:48 7. Oktober 2024.

    Samske ženske čakajo na vas na -- Hot4.eu

  • 00:23 7. Oktober 2024.

    Upam, da general ta čas kupuje atomske bombe v S Koreji, s katerimi bi to židovsko nesnago enkrat za vselej …

  • 22:47 6. Oktober 2024.

    Seveda tega ne bodo razglašali na ves glas, ni pa najmanjšega dvoma, da z vsakim likvidiranim vodjem iranske revolucionarne garde …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.