V Fukušimi zajezili iztekanje

Foto: Žurnal24 Fotografija prej in po tem: luknja (levo), skozi katero je uhajala radioaktivna
V jedrski elektrarni Fukušima so delavci zamašili luknjo, skozi katero je radioaktivna voda odtekala v ocean. A kaj ko niso prepričani, ali je bila to edina razpoka.
Oglej si celoten članek

V luči težav z jedrsko elektrarno Fukušima bo Evropski parlament danes razpravljal o jedrski varnosti.

Japonski delavci so danes zjutraj po več dneh uspešno zamašili razpoko v enem od reaktorjev, skozi katero je iz jedrske elektrarne Fukušima radioaktivna voda odtekala v ocean.

Prezgodaj za veselje
Odgovorni niso povsem prepričani, da je bila to edina razpoka, radioaktivna voda pa se še naprej nabira v kompleksu. Nevarnost bodo odpravili šele, ko bodo obnovili hladilni sistem. Za zdaj reaktor še naprej hladijo z morsko vodo, ki jo nato spuščajo nazaj v morje. Pristojni zatrjujejo, da ta radioaktivna voda ne bo imela vpliva na morsko življenje, saj se v morju razprši. Kljub temu je Indija že prepovedala uvoz vseh rib z Japonske.

Do zdaj so uradno potrdili 25 tisoč žrtev potresa in cunamija.

Uspeli z vodnim steklom
Razpoko so najprej poskušali zadelati s cementom in drugimi snovmi, vendar neuspešno. Zdaj jim je to uspelo s tako imenovanim vodnim steklom oziroma natrijevim silikatom, porabili so ga 1.500 litrov.

Nesreča v Fukušimi med Černobilom in Otokom treh milj
Posledice nesreče v japonski jedrski elektrarni Fukušima naj ne bi bile tako hude kot v Černobilu leta 1986, vendarle pa veliko hujše kot po nesreči v ameriški jedrski elektrarni na otoku Treh milj leta 1979, so danes ocenili strokovnjaki Združenih narodov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.