V Avstriji tokrat popolnoma neobičajen primer

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Vodja Avstrijske ljudske stranke (ÖVP) Karl Nehammer je ob sprejetju mandata za sestavo vlade nakazal, da je odprt za prvo tristransko vladajočo koalicijo v zgodovini države.
Oglej si celoten članek

Mandat za sestavo vlade je Karlu Nehammerju danes podelil avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen, ki ga je zaprosil, naj nemudoma začne pogajanja s socialdemokrati (SPÖ). Za to se je odločil, ker da skrajno desni svobodnjaki (FPÖ), ki so sicer na volitvah zmagali, ne najdejo koalicijskega partnerja.

Vodja SPÖ Andreas Babler je v odzivu sporočil, da je odprt za konstruktivne pogovore. Je pa poudaril, da bo njegova stranka del vladajoče koalicije le, če bo z ljudsko stranko skupaj našla rešitve za velike izzive, s katerimi se sooča Avstrija. Tudi liberalni Neos je po poročanju APA že izrazil interes za sodelovanje v novi vladi.

Nehammer je med ključnimi vprašanji, s katerimi se bo ukvarjala nova vlada, omenil konkurenčnost Avstrije, migracije in integracijo ter celovit sistem zdravstvenega varstva in oskrbe. Ob tem je opozoril SPÖ, ki je sicer ni izrecno imenoval, da lahko socialno državo financirajo le ljudje, ki delajo in so pripravljeni delati.

Ni našel koalicijskih partnerjev

Čeprav se mandat za sestavo vlade običajno podeli vodji stranke, ki je na volitvah prejela največ glasov, to ni zapisano v avstrijski ustavi. Van der Bellen je še dejal, da gre tokrat za popolnoma neobičajen primer, saj da nihče ni želel sodelovati v vladi s stranko, ki je prejela največ glasov.

"Herbert Kickl ni našel nobenega koalicijskega partnerja, ki bi mu omogočil, da postane zvezni kancler," je Van der Bellen danes dejal ob naznanitvi odločitve v palači Hofburg, sedežu avstrijskega predsednika. Povedal je še, da sta mu vodji ÖVP in SPÖ pojasnila, da iz skrbi za demokracijo in pravno državo ne želita vladati z FPÖ.

Kickl je v odzivu danes dal vedeti, da še vedno vidi možnost, da bi se njegova stranka pridružila vladi. "Obljubljam vam, nismo še rekli zadnje besede," je prek družbenih omrežij sporočil volivcem.

Sodelovali bi, a le pod enim pogojem

Na parlamentarnih volitvah v Avstriji konec septembra so slavili svobodnjaki pred ljudsko stranko in socialdemokrati. Vodja ÖVP in trenutni kancler Nehammer je sicer po volitvah izrazil pripravljenost za sodelovanje z FPÖ - pod pogojem, da vodja stranke Herbert Kickl ne bo prevzel nobene funkcije v vladi. Toda Kickl je vztrajal, da želi postati naslednji kancler.

Tudi druge stranke so zavrnile zamisel o oblikovanju koalicije s svobodnjaki. Ti imajo v novem sklicu 183-članskega parlamenta 57 sedežev, ljudska stranka 51, socialdemokrati pa 41. V parlament se je uspelo prebiti še liberalnemu Neosu z 18 poslanci in Zelenim s 16.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 19:24 22. Oktober 2024.

    Čestitke avstrijskim politikom, da ne gredo v španovijo s skrajno desničarsko bando!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.