Ustavno sodišče potrdilo pristop Nemčije k ESM

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nemško ustavno sodišče je pričakovano ugotovilo skladnost pogodbe o ustanovitvi stalnega mehanizma za stabilnost evra (ESM) z nemško ustavo. Nemške obveznosti v okviru mehanizma brez odobritve parlamenta ne smejo preseči predvidenih 190 milijard evrov.
Oglej si celoten članek

Pot do začetka delovanja ESM, ki bo nasledil začasni sklad za reševanje evra, je tako zdaj odprta, kar je zelo pomembna novica za nadaljnje reševanje krize v območju skupne valute.

Članice območja evra so pogodbo o ustanovitvi ESM, ki bo imel 700 milijard evrov kapitala in na začetku skupaj z začasnim mehanizmom do 500 milijard evrov posojilne zmožnosti, podpisale začetek februarja. ESM bi moral začeti delovati že 1. julija, a se je to zaradi presoje nemških ustavnih sodnikov zavleklo.

Če bi ustavno sodišče presodilo, da pogodba o ESM ni skladna z nemško ustavo, bi to pomenilo zelo resen udarec reševanju krize v evrskem območju.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.