Usoda Pistoriusa bo znana jutri

Foto: EPA Oscar Pistorius Foto: EPA Thokozile Masipa Foto: EPA Oscar Pistorius Foto: EPA Steenkamp
Odločitev o krivdi atleta Oscarja Pistoriusa, ki mu sodijo zaradi umora dekleta Reeve Steenkamp, bo znana šele jutri.
Oglej si celoten članek

Kljub pričakovanju danes še ni znana odločitev sodnice Thokozile Masipa v primeru Pistorius. Današnje zasedanje sodišča se je sicer začelo že dopoldne, a bo sodnica prebrala celotno sodbo z obrazložitvami, zaradi česar se je razglasitev zavlekla v jutrišnji dan.

Po današnjem zasedanju pa je jasno, da Pistoriusu ne bo izrečena najvišja možna kazen, dosmrtna kazen z možnostjo izpusta po 25 letih. Sodnica je dejala, da so dokazi glede obtožbe o naklepnem umoru zgolj posredni. "Tožilstvo ni dokazalo onkraj utemeljenega dvoma, da je obtoženi kriv naklepnega umora. Preprosto ni dovolj dokazov, ki bi podprli takšno ugotovitev," je dejala. 

Pistorius prav tako ne bo spoznan za krivega nenaklepnega umora, saj po besedah sodnice ni bilo dokazano, da je predvidel, da bodo njegova dejanja imela za posledico smrt osebe za vrati.

Obrazložitev sodnice, predvsem glede nenaklepnega umora, je mnoge pravnike presenetila. Sprašujejo se namreč, ali bi moral Pistorius, ko je streljal v vrata, predvideti, da lahko osebo na drugi strani ubije. Sodnica je dejala, da ne. Strokovnjaki menijo, da je sodnica o tem razmišljala le v povezavi z Reevo, ne pa tudi v povezavi z morebitnim vlomilcem. Tožilstvo se lahko na takšno razlago pritoži. 

"Razumen človek ne bi streljal"

Še vedno pa ga sodnica lahko obsodi zaradi uboja. V primeru, da ga spoznajo krivega uboja, bo odločitev o višini kazni povsem v rokah sodnice, saj zakon ne predvideva najnižje kazni za tovrstno kaznivo dejanje. Najvišja zagrožena kazen je 15 let zapora.

Če bi se Pistorius zbudil in poleg postelje zagledal neko postavo in jo ustrelil, tudi če bi se izkazalo, da gre za Steenkampovo, bi ravnal razumno, je dejala sodnica. Razumen človek pa po njenih besedah ne bi štirikrat ustrelil v zaprta vrata. "Razumen človek bi predvidel da bi tako lahko zadel osebo na drugi strani, ki bi lahko umrla," je dejala Masipa. Po  njenem mnenju je Pistorius ravnal "prenagljeno in je pri tem čezmerno uporabil silo ... jasno je, da je bilo njegovo vedenje malomarno."

Pričanja sosedov nezanesljiva

Masipa je povzela pričanja sosedov obtoženega in jih označila za nezanesljiva. Kot pravi, bi bilo nespametno zanesti se na dokaze o tem, kaj so priče slišale v usodni noči, brez objektivnih dokazov. Po njenih besedah ima sodišče na voljo dokaze, ki so bolj zanesljivi kot človeški spomin, in za primer navedla posnetke telefonskih pogovorov. 

Sodnica je prav tako ovrgla trditve obrambe, da je zdravnik Stipp priredil dokaze, da bi pomagal tožilstvu. Dokazi, ki jih je podal obtoženec, so pomembni, ker je on edini, ki je bil na kraju dogodka, je dejala Masipa. Med povzemanjem dokazov obrambe je ponovila Pistoriusove besede, da je "ustrelil, preden sem lahko pomislil, preden sem imel trenutek, da bi dojel, kaj se dogaja. Ustrelil sem iz strahu"

Umrla na valentinovo v njegovi kopalnici

Atlet Oscar Pistorius je od 14. februarja lani v središču pozornosti svetovne javnosti zaradi domnevnega umora svojega dekleta Reeve Steencamp. Šest mesecev od začetka procesa proti športniku, ki je kot prvi paraolimpijec, ki teče s karbonskima nožnima protezama, nastopil na olimpijskih igrah in se pomeril z vsemi ostalimi športniki.

 29-letni Pistorius je ves čas sojenja vztrajal, da je Reevo zamenjal za vlomilca in streljal nanjo skozi zaklenjena vrata kopalnice v njegovem domu v Južni Afriki. Sosedje pa so med sojenjem povedali, da so slišali prepiranje, preden so odjeknili streli, pa so slišali ženske krike. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.