Umrl mož, ki je hotel zrušiti Gorbačova

Foto: Žurnal24
Vladimir Krijučkov, nekdanji šef zloglasne KGB in leta 1991 eden od vodij državnega udara proti sovjetskemu voditelju Mihailu Gorbačovu, je umrl v starosti 83 let.
Oglej si celoten članek

KGB je bila zloglasen simbol sistema. © Reuters

 
Krijučkov je leta 1991, ko je Gorbačov hotel izvesti nepriljubljene reforme, podpisal dekret, v skladu s katerim so privrženci trde komunistične linije skušali izvesti državni udar proti očetu perestrojke. Gorbačov je udar po treh dneh zadušil, zarotnike pa so zaprli in jih izpustili leta 1994.

Gorbačov je sicer imenoval Krijučkova na čelo KGB leta 1988. V preteklih letih je Krijučkov objavil spomine, popularen pa je postal tudi z mnogimi intervjuji, v katerih je za razpad Sovjetske zveze obtoževal Zahod. Očitno je nekdanjega kolega cenil tudi ruski predsednik Vladimir Putin , tudi sam nekdanji KGB-jevec, saj je bil reden gost za kremeljskimi zidovi.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.