Velika akcija v Ukrajini: Moške, primerne za boj, na silo vlekli iz lokalov

Foto: Zajem zaslona vojska rekruti ukrajina Foto: zajem zaslona vojaška policija pred klubi v Kijevu čakala moške rekrute
Tiste, ki niso hoteli pokazati dokumentov, s katerimi so bili oproščeni služenja vojaškega roka, ali pa so se jim dokumenti zdeli pomanjkljivi, so odpeljali.
Oglej si celoten članek

Ukrajinski vojaški rekruterji so v Kijevu izvedli ciljno usmerjene akcije, v kateri so pridržali osebe, ki ne izpolnjujejo pogojev za oprostitev služenja v ukrajinski vojski. Vse, ki niso izpolnjevali pogojev, so na silo odvlekli in prisilili k vključitvi v vojsko

Posnetki nekaterih akcij so se pojavili na spletu. Na enem lahko vidimo, kako so policisti odvlekli dva moška, ko sta v petek zapuščala prizorišče koncerta ukrajinske glasbene skupine Okean Elzy. Eden od obiskovalcev koncerta se je upiral in kričal: "Pustite me!", medtem ko so ga trije policisti vlekli proti naborniškemu pultu, postavljenemu pred prizoriščem. 

Tiste, ki niso hoteli pokazati dokumentov, ki jih opravičujejo služenja vojaškega roka, in tiste, ki niso imeli pravih dokumentov, so odpeljali. Na enem od posnetkov je moški, ki se na vse kriplje upira policistom. Več žensk je dogodek posnelo s telefoni. S posnetkov je slišati, kako kričijo: "Sramota! Sram naj vas bo!"

Znižali mejo za vstop v vojsko

V skladu z ukrajinsko vojno zakonodajo morajo v vojsko vstopiti vsi moški, stari med 25 in 60 let. Moški, stari med 18 in 60 let, ne smejo zapustiti države. Zaradi hudega pomanjkanja vojakov je Ukrajina aprila znižala mobilizacijsko starost s 27 na 25 let in odpravila status "le delno sposoben". Prostovoljci v vojski morajo izpolnjevati določena merila, da so primerni za vstop v vojsko, ter opraviti zdravstvene teste in teste telesne pripravljenosti. 

Marca 2023 je bilo razkrito, da se tuji borci, ki so se pridružili ukrajinski vojski, do konca vojne ne morejo vrniti domov. Bodoči naborniki so si na poljski meji premislili, potem ko so jim izročili pogodbe, s katerimi so dejansko postali naborniki, je razkril Daily Mail. 

Umrlo več tujih borcev

Od začetka vojne je bilo v Ukrajini ubitih več tujih borcev. Nekdanji ameriški marinec je bil ubit med bojem ob boku ukrajinskih sil, potem ko ga je zasebno varnostno podjetje, za katerega je delal, aprila 2022 poslalo v vojno. Družina 22-letnega Willyja Josepha Cancela iz okrožja Orange County v New Yorku je potrdila, da je mož in oče sedemmesečnega sina umrl v Ukrajini v boju proti ruskim silam.

Avgusta 2023 je bil med bojem v Ukrajini ubit britanski prostovoljec, je sporočil njegov brat. Med bojem proti ruskim silam v Ukrajini je eksplozija minometnega izstrelka zadela in ubila tudi veterana ameriške vojske.

Pri poskusu bega iz države več mrtvih

Časopis The Telegraph je poročal, da so nekateri ukrajinski moški tako obupani, da bi se izognili mobilizaciji, da tvegajo svoja življenja, da bi se prebili iz države. Oleksandr Danylyuk, strokovni sodelavec Kraljevega inštituta Združenih služb v Londonu, je za časnik povedal: "Mobilizacija se je začela dojemati kot enosmerna vozovnica, pri kateri je edini način, da se služba konča, smrt ali invalidnost."

Aprila je mejna straža sporočila, da je od začetka vojne pri poskusu bega iz države umrlo najmanj 30 moških, ki so se pogosto utopili, ko so skušali preplavati reke, ali zmrznili na gorskih prelazih.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 117

  • 21:17 14. Oktober 2024.

    Vse to vedno bolj in bolj nakazuje na kapitulacijo Ukrajine in Zelenski bo postal Ameriški državljan z zajetnim kupom denarja …

  • 21:03 14. Oktober 2024.

    Tako je Vojna policija iz Srbije , lovila za boj sposobne Srbe po Kninu ! Že videno in doživeto večkrat …

  • 20:13 14. Oktober 2024.

    Vse kar je ostalo živih b Kurski operaciji , bo mrtvo ali pa se bo pradalo . Tehnike več nimajo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.