Smrtonosen ruski odgovor na zahodna darila

Foto: Profimedia Ruski helikopter Ka-52 Aligator med izstrelitvijo rakete 9K121 Vikhr.
Foto: Profimedia Ruski helikopter Ka-52 Aligator med izstrelitvijo rakete 9K121 Vikhr.
Bojišče v Ukrajini je še naprej precej statično, Rusi načrtujejo množično uporabo učinkovitega orožja.
Oglej si celoten članek

Vojna v Ukrajini traja že skoraj dve leti in pol. V zadnjih mesecih so imeli pobudo Rusi, toda branilci so zaenkrat ustavili njihov nalet v okolici Donecka.

Za Ukrajino je reden dotok zahodnega orožja nujen za nadaljevanje odpora, a tudi Rusi razmišljajo o drugačni porabi orožja in streliva.

V zadnjem obdobju je Ukrajina začela dobivati vse več zahodnih tankov, pred kratkim je prejela 14 nemških oklepnikov Leopard 2A4. A Rusi imajo pripravljen odgovor.

Kremelj se je odločil, da bo povečal proizvodnjo raket 9K121 Vikhr in tudi število plovil, iz katerih bo mogoče izstreliti to učinkovito lasersko vodeno protitankovsko orožje, poroča The National Interest (TNI), ki se sklicuje na viru v ruskem vojaškem vrhu.

"Obe strani se v veliki meri zanašata na tehnološko napredno protitankovsko orožje in drone, ruska razširitev programa te rakete pa namiguje na nove taktične usmeritve," je zapisano v TNI.

9K121 Vikhr je proizvedena v znani družbi Kalašnikov, pod okriljem vojaškega proizvodnega konglomerata Rostec. Po navedbah ruske agencije TASS gre za izjemno natančno orožje, ki ima povprečje skoraj "en projektil, en zadetek".

Raketa 9K121 Vikhr se lahko izstreli z vojnih ladij, helikopterjev Ka-50 in Ka-52 Aligator ter z vojaškega letala Su-25. Rusi načrtujejo tudi nagradnjo helikopterjev Mi-28N, da bi ti lahko nosili cenjeno raketo.

"Te rakete so učinkovite podnevi in ponoči, v vseh vremenskih razmerah. Vloga 9K121 Vikhr v posebni vojaški operaciji se povečuje. Uniči lahko oklepnike, utrjene topniške položaje in tudi skrita izstrelišča," je poročilo Rosteca prenesel TASS.

Ruski denar Ukrajincem

Foto: Profimedia Rusija vojak vaje

Prvi prihodki od upravljanja zamrznjenega ruskega premoženja v višini 1,5 milijarde evrov so na voljo za financiranje vojaške pomoči Ukrajini in njene obnove, je danes sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Prepričana je, da bodo sredstva omogočila varnejše življenje ne le v Ukrajini, temveč po vsej Evropi.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je glede prenosa sredstev iz zamrznjenega premoženja napovedal odziv Rusije, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Takojšnjega odziva ne bo, bo pa Rusija razmislila o svojih nadaljnjih korakih. Seveda takšni koraki Evropske komisije ne bodo ostali brez odziva," je dodal. 

dezurni@styria-media.si
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 103

  • 14:48 28. Julij 2024.

    slavaLuk z novim profilom 'stajerc200' Naštej prosim še dalje, če znaš še kaj štet ali pa poznaš samo te države, …

  • 09:22 27. Julij 2024.

    Ha ha, kar smešni ste mi rusofili, ko vas berem, kako poveličujete Rusijo. Ne vem...ali res iskreno verjamete v to, …

  • 08:27 27. Julij 2024.

    Ukrajina je v izgubljenem položaju. Nekaj stratežkih in taktičnih napak, - nenehni naleti na izgubljeni Doneck in Lugansk, ki sta …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.