Tusku čast Karla Velikega

Foto: Žurnal24 main Donald Tusk
Prestižno nagrado Karla Velikega bo šla letos v roke poljskemu premierju Donaldu Tusku.
Oglej si celoten članek

Strokovna žirija, ki izbira nagrajenca, je 52-letnega Tuska ob razglasitvi označila za poljskega domoljuba in velikega Evropejca.

Donald Tusk je simbol preseganja nacionalističnih tendenc, ki ponovno vznikajo predvsem v Vzhodni Evropi.
Obrazložitev komisije

Tusk je sicer po nekdanjem zunanjem ministru Bronislavu Geremeku in papežu Janezu Pavlu II. že tretji Poljak, ki bo prejel omenjeno nagrado. Podelitev bo predvidoma potekala 13. maja v nemškem Aachnu, še poroča dpa.

Velika čast
Nagrado Karla Velikega podeljujejo od leta 1950, in sicer na katoliški praznik vnebohod, velja pa za prestižni častni naziv z veliko politično težo. Nagrajenec prejme 5000 evrov, listino in medaljo.

Lani je sicer šla nagrada Karla Velikega v roke Andree Riccardija, ustanovitelja Skupnosti svetega Egidija, leto predtem jo je prejela nemška kanclerka Angela Merkel, pred njo pa visoki predstavnik Evropske unije za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.