Tusk zaprisegel kot novi poljski premier

Foto: Žurnal24 Lech Kaczynski in Donald Tusk
Liberalno-konservativni politik Donald Tusk je danes pred poljskim predsednikom Lechom Kaczynskim zaprisegel kot novi poljski premier.
Oglej si celoten članek

Petdesetletni predsednik Državljanske platforme (PO) je tako nasledil Jaroslawa Kaczynskega, brata dvojčka poljskega predsednika. Tusk bo program svoje vlade predstavil v poljskem parlamentu čez en teden, hkrati pa bo tudi potekalo glasovanje o zaupnici vladi.

Liberalni konservativci so na parlamentarnih volitvah 21. oktobra dobili 209 poslanskih mandatov in tako postali najmočnejša stranka v parlamentu. Vlado sestavljata zmagovalka volitev, Tuskova liberalna Državljanska platforma (PO), in manjša Poljska kmečka stranka (PSL). Poleg premierja bo imel novi kabinet, ki naj bi mu parlament zaupnico izglasoval 23. novembra, še 18 ministrov. Vodenje zunanjega ministrstva bo prevzel Radoslaw Sikorski.

PO in PSL sta dogovor o oblikovanju skupne koalicijske vlade, ki je bil pričakovan, dosegla 10. novembra, dan po tem, ko je predsednik Kaczynski – sicer brat dvojček dosedanjega premierja in vodje stranke Zakon in pravičnost (PiS) Jaroslawa Kaczynskega – Tusku uradno podelil mandat za sestavo nove vlade. PO in PSL imata v 460-članskem sejmu večino 240 sedežev.

Med ključnimi imeni tudi sporna
Med ključnimi imeni v novi vladi bodo ekonomist Jacek Rostows kot finančni minister, evropski poslanec Bogdan Klich kot obrambni minister, vodja PSL Wlademar Pawlak kot namestnik premierja in minister za gospodarstvo, Grzegorz Schetyna kot namestnik premierja in notranji minister ter Radek Sikorski kot vodja poljske diplomacije.

Sporno je predvsem imenovanje Sikorskega, ki je bil v vladi prejšnjega premierja Jaroslawa Kaczynskega obrambni minister, dokler ni zaradi nesporazumov s premierjem po letu in pol februarja letos odstopil s položaja. Obenem je iz takrat vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) prestopil v takrat opozicijsko PO.

Poljsko tožilstvo je proti Sikorskemu v sredo sprožilo predhodno preiskavo zaradi obtožb poražene konservativne vlade, da je izdajal državne skrivnosti. Sporne naj bi bile njegove izjave novinarjem marca in aprila letos, potem ko jo odstopil kot minister, med drugim o pošiljanju poljskih vojakov v Afganistan.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.