Turčija vdrla v Irak, prve žrtve

Foto: Žurnal24 Turčija je zjutraj končala svojo vojaško operacijo in začela umikati svoje enote
Kurdski uporniki so se spopadli s turškimi vojaškimi silami, potem ko so ti vstopili v severni Irak z namenom, da bi zaustavili separatistične gverilce. Spopadi so do zdaj zahtevali dve smrtni žrtvi.
Oglej si celoten članek
"Oboroženi spopadi so zahtevali smrt dveh turških vojakov, medtem ko na strani upornikov ni bilo zabeleženih smrtnih žrtev," je poročal Ahmed Danees, odgovorni za zunanje odnose Kurdske delavske stranke. Po trditvah prič so spopadi potekali v gorah Zagros, na območju, kjer se srečajo državne meje Turčije, Irana in Iraka.

Oborožena vojaška akcija
Kot je sporočila turška vojska, se je kopenska operacija po uspešnem bombardiranju domnevnih oporišč upornikov začela v četrtek zvečer. "Turške oborožene sile, ki cenijo ozemeljsko celovitost in stabilnost Iraka, se bodo umaknile, kakor hitro bodo doseženi zastavljeni cilji," so še zapisali v sporočilu. Uradna Ankara je prepričana, da bodo s to operacijo preprečili, da bi bilo območje stalno varno za oporišča teroristov, ter prispevali k stabilnosti in miru v Iraku. Po navedbah zasebne turške televizije NTV so turške sile prodrle deset kilometrov v notranjost Iraka.

Iraške oblasti se na dogajanje še niso odzvale, ameriška vojska v Iraku pa je sporočila, da gre po njihovem razumevanju za operacijo omejenega trajanja, katere cilj so kurdski uporniki.

Turška vojska je že sredi lanskega decembra izvedla kopenski vdor na sever Iraka. To je bil prvi tovrstni kopenski vdor turških enot, potem ko ga je oktobra po okrepitvi napadov pripadnikov Kurdske delavske stranke (PKK) s severa Iraka na območje Turčije odobril turški parlament. V takratni operaciji naj bi sicer sodelovalo kakih petsto turških vojakov.

EU: Turčija se mora izogniti nesorazmernim ukrepom
EU je ponovila poziv Turčiji, da se mora brzdati glede nesorazmernih ukrepov in akcij v severnem Iraku. Komisija je glede turške vojaške akcije dejala, da EU razume turško potrebo po zaščiti svojega prebivalstva pred terorizmom, obenem pa dodala, da se mora Turčija odvrniti od nesorazmernih akcij. Hkrati mora Turčija nujno upoštevati človekove pravice in pravila mednarodnega prava. EU tudi poziva Turčijo, naj glede konflikta nadaljuje dialog z mednarodnimi partnerji. Velika Britanija je takoj po vdoru turške vojske pozvala Turčijo, naj v čim krajšem času zapusti iraško območje.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.