Timošenkovo spet za položaj premierja

Foto: Žurnal24 Nekoč prijatelja, danes tekmeca, mogoče celo sovražnika?
Ukrajinski predsednik Juščenko je za položaj premierja predlagal Julijo Timošenko. O predlogu bodo odločali poslanci.
Oglej si celoten članek

Ukrajinski predsednik Viktor Juščenko je danes svojo "oranžno" zaveznico Julijo Timošenko predlagal za položaj premierja, so sporočili iz predsednikovega urada. Juščenko je predlog posredoval parlamentu, o njem pa bodo zdaj odločali poslanci. Za potrditev na ta položaj potrebuje Timošenkova najmanj 226 od skupno 450 poslanskih glasov. Parlament naj bi o njeni nominaciji odločal še danes.

Juščenko je novo Timošenkovo za položaj premierja predlagal na osnovi odločitve nove vladne koalicije, ki sta jo konec novembra oblikovala Juščenkova Naša Ukrajina in Blok Julije Timošenko, v ukrajinskem parlamentu pa imata skupaj 228 sedežev. Da bo položaj premierja zasedla Timošenkova in da bo predsednik parlamenta izbran iz Juščenkove stranke, je zapisano že v koalicijski pogodbi.

Če bo Timošenkova izglasovana za novo predsednico ukrajinske vlade, se bo s tem končalo nemirno obdobje kohabitacije "oranžnega" predsednika Juščenka in proruskega premierja Viktorja Janukoviča. Prozahodne sile so na septembrskih parlamentarnih volitvah, sklicanih predčasno zaradi vse hujših nesoglasij med Juščenkom in Janukovičem, zabeležile tesno zmago.

Ukrajinsko politiko so razdvojile predsedniške volitve leta 2004, ko sta se za zmago potegovala kandidat takratne opozicije Juščenko, eden od glavnih protagonistov oranžne revolucije, in tedanji premier Janukovič. Janukovič je sprva sicer dobil večino, vendar pa je sodišče zaradi poneverb glasovnic drugi krog volitev razveljavilo. Ukrajinci so volitve ponovili, zmagal pa je Juščenko.

Tudi odnosi med Juščenkom in ambiciozno Timošenkovo, ki naj bi se nameravala na volitvah leta 2010 ali 2011 potegovati za predsedniški stolček, so precej napeti. Oba politika sta sicer skupaj vodila oranžno revolucijo, nakar je Juščenko Timošenkovo februarja 2005 imenoval na položaj premierja, vendar pa jo je že septembra istega leta zaradi vse globljega razkola znotraj oranžne koalicije odstavil.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.