Te ribe doslej v Jadranu še ni bilo. Opazili so jo pri Reki

Foto: Institut za oceanografiju i ribarstvo/FACEBOOK) Acanthurus monroviae Acanthurus monroviae
Gre za vrsto kirurgov, ki sicer naseljuje vzhodni Atlantski ocean.
Oglej si celoten članek

Hrvaški inštitut za oceanografijo in ribištvo je sporočil, da so v Jadranu opazili ribo, ki je na tem območju doslej še ni bilo. Gre za vrsto kirurgov (Acanthurus monroviae), ki sicer naseljuje vzhodni Atlantski ocean od Maroka do Angole. 

Od leta 1987 se je v Sredozemskem morju začela pojavljati ta morska riba, število najdb te vrste pa je sčasoma naraslo do te mere, da se domneva, da ima stalno populacijo v južnem delu. Nedavno so jo našli celo pri Krimu v Črnem morju, navaja inštitut.

xxx

Letos so več primerkov opazili pri Kostreni blizu Reke. “Seveda ne moremo sklepati, kako so se te ribe znašle v okolici Reke, trenutno lahko rečemo le, da v našem morju plava riba, ki je še ni bilo,” so še zapisali na inštitutu.

Prehranjuje se predvsem z rastlinsko hrano, včasih pa tudi z majhnimi nevretenčarji. V dolžino zraste do 45 cm. V kolikor opazite to ribo, nam prosim sporočite, če jo najdete v svojem ulovu, jo shranite za nadaljnjo analizo, zelo bi nam prišla prav," so še zapisali na inštitutu.

dezurni@styria-media.si

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 09:35 7. Avgust 2024.

    Kaj je pri tej ribi tako posebnega, da si je zaslužila biti na Žurnalu? Saj pa ne živi samo v …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.