Takšno je trenutno stanje po Evropi

Foto: Epa
Foto: Epa
Situacija se izboljšuje, vendar so nekatere države še vedno precej obremenjene z virusom, med njimi je tudi Slovenija.
Oglej si celoten članek

Situacija z epidemijo se v Evropi počasi umirja, je na novinarski konferenci vlade povedal direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek. Vseeno pa so določene države še vedno precej obremenjene z virusom, med najbolj obremenjena območja spadajo jug Švedske, Latvija, Litva, Češka, Španija, Portugalska in tudi Slovenija.

Foto: NIJZ podatki epidemija covid-19

A v evropskem prostoru imamo poleg običajnega še dva bolj virulentna seva, to sta južnoafriški in angleški sev, je opozoril Krek. Če bosta imela dobre pogoje za širjenje, bosta v določenem času prevladala nad običajnim, "kar pomeni, da lahko pričakujemo 3. val", je dejal direktor NIJZ.

Nove težave? Dva nova seva, povezana v visoko mutirano različico koronavirusa

Foto: NIJZ podatki epidemija covid-19

Lep podatek pa je, da že dolgo nismo imeli tako nizkih številk okuženih, je povedal Krek. "Če bomo tako napredovali, bomo v določenem času zdrseli v rumeno fazo. Lepo počasi padamo navzdol," je dejal, a dodal, da bi želel, da bi številke padale hitreje. 

V sosednjih državah je po njegovih besedah prišlo do stagnacije, v zadnjih dneh pa tudi pri nas. "Po strmem padcu novoodkritih primerov se sedaj nahajamo v stagnaciji, kar z epidemiološkega vidika ni dobro," je dejal. "Trend se nam je zaustavil, kar ni dober pokazatelj, ker iz zaustavitve gremo lahko hitro navzgor".

Foto: NIJZ podatki epidemija covid-19

Zelo pozitivno pa je, da se število umrlih znižuje. Tudi testiramo več kot večina sosednjih držav - po Krekovih navedbah smo takoj za Avstrijci.

"Testiranje je pomembno, več ljudi, kot stestiramo, več pozitivnih lahko izoliramo, zato je v populaciji manj prenosov," je poudaril. Pomembno je, da se pozitivne hitre teste potrjuje s testi PCR. "Prosil bi vse tiste, ki se testirajo s hitrimi testi in so pozitivni, da takoj pristopijo še za odvzem za PCR," je pozval državljane. 

  Foto: NIJZ podatki epidemija covid-19

dezurni@zurnal24.si

Covid-19 Stanje po regijah: Po okužbah posebej izstopa ena občina!

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 11:19 18. Februar 2021.

    Čestitke za komentar, mislim, da tale stran najbolje ponazori - v več kot polovici evropskih državsploh niso imeli lažne statistike …

  • 12:25 17. Februar 2021.

    Nehajmo testirati ZDRAVE ljudi in številke padejo za vsaj 90% !!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.