Tajski premier mora odstopiti

Foto: Žurnal24 Samak se mora zaradi kuharske oddaje posloviti od položaja predsednika vlade.
Tajski premier Samak Sundarvej in njegova celotna vlada morata odstopiti, ker je Samak po imenovanju za premierja še naprej vodil svojo kuharsko oddajo na televiziji.
Oglej si celoten članek

Sodišče je odločilo, da je Samak kršil ustavna določila, ko je prejemal plačilo za vodenje oddaje. Tajska ustava namreč prepoveduje članom vlade delo v zasebnih podjetjih. Sodišče je parlamentu priporočilo, da novega premierja izbere v 30 dneh. Samaka bo njegova stranka najverjetneje spet imenovala za kandidata za premierja, saj mu sodišče tega ni prepovedalo.

Vodil kot svobodni umetnik
Samak je pred ustavnim sodiščem zatrdil, da je oddajo "Pokušanje in pritoževanje" vodil kot svobodni umetnik in da ni kršil ustave. "Pravni svetovalci so mi po imenovanju za premierja zagotovili, da z vodenjem oddaje ne kršim ustave, če nisem v podjetju stalno zaposlen," je povedal. Po imenovanju na mesto predsednika vlade je oddajo vodil le nekajkrat, plačilo v obliki honorarja pa je dal svojemu šoferju, je pojasnil Samak.

Sumijo ga korupcije
Samaku sodijo zaradi klevetanja, zaradi suma korupcije pa mu grozijo kar tri obtožbe. V primeru klevetanja ga je nižje sodišče že obtožilo na tri leta zapora. V primeru, da kazen potrdi še prizivno sodišče, bo moral odstopiti s položaja predsednika vlade. Njegov odstop zahtevajo tudi protestniki, ki še vedno zasedajo vladni kompleks.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.