Tajska premierka določila datum volitev

Foto: EPA
Foto: EPA
Tajska premierka Šinavatra je razpustila parlament in za 2. februar 2014 napovedala predčasne volitve. Na ulicah Bangkoka kljub temu sto tisoč protestnikov.
Oglej si celoten članek

Jingluk Šinavatra, sestra odstavljenega tajskega voditelja Thaksina Šinavatre, je v televizijskem nagovoru napovedala, da bo razpustila parlament in razpisala splošne volitve. Kot poroča agencija AP, bodo volitve 2. februarja 2014.

"Vlada si ne želi izgube življenj," je v luči bojazni, da bi se lahko najnovejši množični protesti sprevrgli v krvavo nasilje, dejala premierka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dodala je, da je odločitev o razpustitvi parlamenta poslala kralju Bhumibolu Aduljdeju v odobritev, njena vlada pa bo do volitev vodila tekoče posle, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Protestnikov ni prepričala

Razpis predčasnih volitev bi lahko povečal pritisk na protestnike, da bi pristali na določen kompromis z vlado, ocenjujejo poznavalci. Voditelji protivladnih protestov so sicer sporočil, da niso zadovoljni samo z razpisom novih volitev, temveč še naprej zahtevajo, da se konča vplivna moč Thaksina, ki so ga strmoglavili pred nekaj leti, zdaj pa živi v tujini.

"Naše gibanje bo boj nadaljevalo. Naš cilj je izkoreniniti Thaksinov režim. Tudi če je parlament razpuščen in bodo nove volitve, je Thaksinov režim še vedno tukaj," je za AFP dejal vodja protestnikov Suthep Thausgsuban.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.