Švica bo na mirovni konferenci gostila svetovne voditelje

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Na mirovni konferenci za Ukrajino v Švici bo sodelovalo približno 90 držav in 40 voditeljev.
Oglej si celoten članek

Mirovne konference za Ukrajino, ki bo v soboto in nedeljo potekala v Švici, se bo udeležilo okrog 40 svetovnih voditeljev, poročajo tuje tiskovne agencije. Švicarska predsednica Viola Amherd je danes na novinarski konferenci v Bernu povedala, da si želijo postaviti temelje širokega procesa za dosego trajnega in pravičnega miru v Ukrajini.

Švicarska vlada, ki ta konec tedna organizira mirovno konferenco za Ukrajino v luksuznem letovišču Burgenstock ob Luzernskem jezeru, je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa sporočila, da je bilo skupaj povabljenih približno 160 voditeljev.

Švicarske oblasti so doslej prejele potrditev o udeležbi več kot 90 držav, približno polovico bodo zastopali predsedniki držav ali vlad, je danes še povedala Amherd. Nekatere države bodo zastopali zunanji ministri ali drugi uradniki, prisotni bodo tudi predstavniki Združenih narodov in drugih mednarodnih organizacij. Na konferenci pa ne bo niti Rusije niti Kitajske.

Številni voditelji bodo v Švico pripotovali direktno z vrha skupine G7, ki se bo od četrtka do sobote odvijal v Italiji. Med njimi sta tudi nemški kancler Olaf Scholz in francoski predsednik Emmanuel Macron, ZDA pa bo zastopala podpredsednica države Kamala Harris. V Švico prihaja tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, čigar država je dala pobudo za organizacijo mirovne konference.

Foto: Profimedia Viola Amherd predsednica Švice

Temelji za prihodnji mirovni vrh

Švicarska predsednica Amherd je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnila še, da se bo "konferenca osredotočila na teme svetovnega pomena - jedrsko varnost, varnost preskrbe s hrano in humanitarne vidike". Z dogodkom želijo "postaviti temelje za prihodnji mirovni vrh, ki bo vključeval tudi Rusijo".

"Vprašanje je bolj v tem, kdaj - in ne če - se bo Rusija pridružila pogovorom," je danes dodal švicarski zunanji minister Ignazio Cassis. Ruski predstavniki sicer v Švico niso vabljeni, v Kremlju pa so udeležbo tako ali tako zavrnili in konferenco označili za propagandni dogodek Zahoda, navaja dpa.

Mirovne konference se ne bo udeležila niti Kitajska, ki trdi, da je tovrstno srečanje brez sodelovanja tako Moskve kot Kijeva nesmiselno. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov se je Kitajski v tej luči danes zahvalil za "uravnoteženo in dosledno stališče glede krize v Ukrajini", poroča španska tiskovna agencija EFE.

Cassis pa je dejal, da je v tem trenutku sodelovanje Kitajske težko pričakovati, in pozdravil možnost morebitnih vzporednih mirovnih postopkov, v katere bi bile vključene države, ki ne bodo prišle na mirovno konferenco v Švici.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 17

  • 02:00 13. Junij 2024.

    Rusija ne rabi biti med sponzorji in inštruktorji ukro-fašistov, brez Rusije ne bodo dosegli nič in saga se bo nadaljevala …

  • 17:49 12. Junij 2024.

    Hitlerjev ne vabijo!

  • 06:14 12. Junij 2024.

    veliko milijard dolarjev so vložili, da bi na plečih Ukrajine premagali Rusijo. Seveda se jim še vedno cedijo sline po …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.