Študija: aspirin proti raku na črevesju

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Britanski znanstveniki so prišli do zaključka, da bi morali ljudje z velikim tveganjem za pojav raka na črevesju dnevno jemati aspirin.
Oglej si celoten članek

Jemanje dveh 600-miligramskih tablet na dan je namreč zmanjšalo pojav raka na črevesju za kar 63 odstotkov, študijo povzema britanski BBC.

V študijo je bilo vključenih 861 ljudi z družinsko dedno nagnjenostjo za razvoj raka. Tumor se je razvil pri 19 pacientih, ki so aspirin jemali, in 34 pacientih, ki ga niso. Jemanje aspirina je tako zmanjšalo pojavnost raka za 44 odstotkov. Pri tistih pacientih, ki so aspirin jemali vsaj dve leti, je bilo znižanje pojavnosti raka nižje za kar 63 odstotkov.

Zadnja raziskava pripomore k argumentu za dnevno jemanje aspirina, ki že sicer ščiti proti nekaterim drugim vrstam raka in različnimi vrstami kapi. Po drugi strani pa povečuje nevarnost čira, krvavitev v črevesju, v izjemnih primerih pa lahko tudi sam povzroči kap.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.