Spolni napadi na "okupirance"

Foto: EPA
Foto: EPA
Med protestnike v New Yorku in drugih ameriških mestih se je naselil strah zaradi večjega števila spolnih napadov, do katerih je prišlo v zadnjem obdobju.
Oglej si celoten članek

Protestniki, ki so v newyorškem parku Zuccotti že več kot tri tedne, poročajo, da je v zadnjih dneh prišlo do več poskusov posilstev. Brendan Burke, ki vodi ekipo varnostnikov v parku, poudarja, da žrtve spodbujajo, da tovrstne dogodke prijavijo policiji. Vendar pa se to ne zgodi vedno. Kot je dejal, se je kar nekajkrat zgodilo, da so udeležneci sami želeli obračunati z moškimi, ki so se neprimerno razkazovali v parku.

Protestniki, ki zadnje tri tedne bivajo v šotorih, so se odločili prevzeti pobudo in poskrbeti, da do podobnih stvari v prihodnje ne bi prihajalo, poroča abcnews.com. Uvedli so več ukrepov, ki so jih začeli uporabljati tudi v drugih mestih v ZDA, kjer potekajo protesti. Ponoči izvajajo nočno stražo, ki je sestavljena iz petnajstih ljudi. Ženske spijo ločeno v posebnem delu, ki je dobro osvetljen.

Enega napadalca aretirali

Za takšne ukrepe so se odločili potem, ko so v torek aretirali 26-letnika, ki naj bi spolno napadel dve dekleti. Prvič je spolno nadlegoval 17-letno dekle, ki ji je pomagal postaviti šotor in kasneje ni hotel oditi. Drugič si je za svojo žrtev izbral 18-letnico, ki mu je dovolila prespati v šotoru. Kot je dejala po dogodku, se je zbudila, ko ji je 26-letnik slačil hlače, nato pa jo je posilil.

O napadih poročajo tudi iz drugih mest. V Dallasu je policija aretirala znanega spolnega prestopnika, ki je imel spolne odnose s 14-letnico, ki je pobegnila od doma. Ko jo je policija našla, jim je povedala, da je imela spolne odnose z osebo, ki jo je poznala samo po vzdevku. Težave so imeli tudi v Clevelandu, kjer pa policija ni želela razkriti več podatkov. Poudarili so le, da protestniki intenzivno sodelujejo pri preiskavi.

Profesor sociologije David Meyer s kalifornijske univerze opozarja, da je težava v tem, da se protestom lahko pridruži kdorkoli in za vse se "domneva, da so na tvoji strani". "Morajo obstajati socialne norme in sankcije, a to je težava s katerimkoli gibanjem."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.